Straujuma: Latvija augstu novērtē NATO klātbūtni Latvijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija augstu novērtē NATO klātbūtni Latvijā un pārējās Baltijas valstīs, tiekoties ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu, teica valdības vadītāja Laimdota Straujuma.

Pirmdien Parīzē Straujuma tikās ar Francijas prezidentu Olandu, pārrunājot divpusējo ekonomisko sadarbību, Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē aktuālos jautājumus, ģeopolitisko situāciju Eiropā un pasaulē.

Francijas prezidents izteica pateicību Straujumai par dalību svētdien notikušajā Nacveileras-Struthofas koncentrācijas nometnes atbrīvošanas 70.gadadienas piemiņas pasākumā, kur Ministru prezidente tika uzaicināta kopā ar Eiropadomes priekšsēdētāju, Eiropas Padomes ģenerālsekretāru un Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju.

«Es augstu novērtēju Jūsu ielūgumu uz šo pasākumu, kurā tikāmies arī ar nometnē izdzīvojušajiem un viņu pēcnācējiem. Jauniešiem ir svarīgi atgādināt par traģiskajiem Otrā Pasaules kara un totalitāro režīmu noziegumiem, jo tikai tā mēs varēsim nodrošināt demokrātijas vērtībām ilgu mūžu Eiropā,» sacīja Straujuma. Valdības vadītāja informēja par to, ka šā gada 8.maijā apmeklēs Salaspils memoriālu, lai pieminētu traģiskos notikumus Latvijā totalitāro režīmu laikā Otrā Pasaules karā.

Tikšanās laikā pārrunājot Latvijas prezidentūras svarīgākos jautājumus, Francijas prezidents izteica augstu novērtējumu prezidentūras norisei. «Es augstu novērtēju, kā jūs personīgi un visa prezidentūras komanda koordinējat darbu šajā prezidentūras pusgadā, pievēršoties aktuālajiem Eiropas dienaskārtības jautājumiem, tajā skaitā migrācijai,» sacīja Olands.

Sarunā liela uzmanība tika pievērsta Eiropas ārējās un iekšējās drošības jautājumiem. Tika pieminētas Latvijas prezidentūras ES Padomē aktivitātes iekšlietu un migrācijas jautājumos. Abas puses pārrunāja Eiropas migrācijas jautājumus, situāciju Ziemeļāfrikā un uz ES austrumu robežas, esot vienisprātis, ka liela uzmanība jāpievērš situācijas normalizēšanai Lībijā un reģionā kopumā. Atceroties, ka Latvijas prezidentūras sākumā notika terora akti Francijā, Ministru prezidente pievērsa uzmanību Eiropas kopīgajiem uzdevumiem iekšlietu un aizsardzības jomās. «Eiropas iekšējā un ārējā drošība iet roku rokā, mums priekšā ir komplekss darbs, kā risināt mūsdienu izaicinājumus šajās jomās,» piebilda Straujuma.

Straujuma augstu novērtēja Francijas dalību NATO gaisa spēku patrulēšanā Baltijas valstīs. «Šajā ģeopolitiskajā situācija NATO klātbūtni Latvijā un pārējās Baltijas valstīs mēs augstu novērtējam,» uzsvēra Ministru prezidente.

Abas puses arī pārrunāja aktuālo situāciju Ukrainā, esot vienisprātis, ka Minskas pamiera nosacījumi ir īstenojami pilnībā, un ES no tā neatkāpsies. Straujuma informēja, ka šodien dodas uz konferenci Ukrainas galvaspilsētā Kijevā par ES plānoto atbalstu, kur plānots runāt par palīdzību Ukrainai tās tālākajā reformu procesā.

Tika apspriests Austrumu partnerības samits Rīgā 21.-22.maijā, uzsverot, ka katrai no sešām Austrumu partnerības valstīm ir bijis savs reformu īstenošanas progress un katra ir jāvērtē pēc paveiktā, parādot ES ilgtermiņa attiecību nopietnību ar Austrumu partnerības valstīm. Straujuma pateicās par Olanda apstiprinājumu ierasties uz samitu Rīgā.

Pievēršoties Eiropas Stratēģisko Investīciju jeb Junkera plāna pieņemšanas beigu fāzei, kad tas jāapstiprina Eiropas Parlamentā, Straujuma izteica pārliecību, ka tas tiks paveikts vēl Latvijas prezidentūras laikā līdz šā gada vidum.

Tikšanās gaitā Straujuma un Olands izteica cerību, ka divpusējā ekonomiskā sadarbība turpinās īstenoties arvien jaunos projektos. Latvijā šobrīd darbojas 160 Francijas uzņēmumi, taču ir potenciāls tālākai sadarbības paplašināšanai dažādās jomās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu