Prezidents, ar kuru leposimies

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nākamā Latvijas prezidenta izvēlē sabiedrības viedoklim var būt izšķiroša loma. Šajā rakstā pamatošu, kādēļ tā uzskatu, kā arī aprakstīšu galvenos kritērijus, pēc kuriem, manuprāt, būtu vērtējami prezidenta amata kandidāti.

Pirmkārt, nesenā Latvijas pieredze ir tāda, ka daži kandidāti tiek «izvilkti gaismā» pēdējā brīdī, taču, piemēram, portālā MansPrezidents.lv publicētie ir iedzīvotāju izvēlēti, un viņu publiskošana ir notikusi savlaicīgi, kas atšķirībā no partiju «melnajiem zirdziņiem» dod iespēju kandidātus izvērtēt kārtīgi un izdarīt pārdomātu izvēli.

Otrkārt, spriežot pēc medijos publicētās informācijas, partijām ir grūtības ar tādu kandidātu atrašanu, kuri būtu līdzvērtīgi sabiedrības izvirzītajiem. Un tas ir saprotams, jo starp MansPrezidents.lv publicētajiem ir ļoti kompetentas un prezidenta amatam piemērotas kandidatūras.

Treškārt, vismaz šobrīd redzams, ka partijām nav izdevies atrast kandidātu, par kuru varētu nobalsot vairākums. Nevienām divām no Saeimā ievēlētajām partijām nav 51 deputāta pārstāvniecība. Tas ir vēl viens labs iemesls, lai partijas painteresētos, ko vēlas sabiedrība.

Lai kādas arī būtu partiju savstarpējās vienošanās un lai kādi būtu partiju diktāti, arī atsevišķi deputāti savu izvēli var izdarīt, ietekmējoties tieši no sabiedrības viedokļa. Papildu faktors, kas var sagādāt pārsteigumu (cerams, pozitīvu), ir aizklātais balsojums, jo gribētos ticēt, ka vismaz daži deputāti uzdrošināsies balsot atbilstoši savai sirdsapziņai, ja partijas virzītais kandidāts būs galvas tiesu sliktāks par sabiedrības piedāvātajiem.

Tieši tādēļ ir vērts veltīt pāris minūšu un nobalsot par savu kandidātu portālā MansPrezidents.lv.

Kā vērtēt? No Valsts prezidenta pienākumiem izriet īpašības, zināšanas un prasmes, kādas kandidātiem ir nepieciešamas vai ļoti vēlamas. Galvenie prezidenta pienākumi ir šādi:

1. Pārstāvēt valsti starptautiski. Tātad – vēlamas svešvalodu prasmes, spēja raiti un argumentēti formulēt viedokli, izpratne par ģeopolitiskajiem procesiem – skaidrs nākotnes redzējums par Latvijas vietu pasaulē, skaidrība par to, kā tiks aizstāvētas Latvijas intereses. Lieliski, ja prezidents ir iemantojis cieņu citu valstu un starptautisko institūciju amatpersonu vidū;

2. Pieņemt lēmumus paaugstinātas spriedzes apstākļos – iekšēja vai ārēja apdraudējuma gadījumos;

3. Rīkoties iekšpolitisko krīžu gadījumos. Svarīgi, lai prezidents būtu arī dažādu Latvijas politisko spēku autoritāte – lai viņā ieklausītos, viņu cienītu, tādēļ, ja prezidenta kandidāts nepieder nevienai partijai (un viņam nepieder neviena partija), tā ir liela priekšrocība;

4. Izvērtēt Saeimas pieņemtos likumus – tos izsludināt vai pieprasīt pārskatīšanu. Arī prezidentam pašam ir likuma ierosināšanas tiesības. Tādēļ ļoti vēlama ir pieredze darbā ar tiesību aktiem.

Minēšu vēl vienu punktu, kas, lai arī nav tik konkrēts, manuprāt, arī ir ļoti svarīgs: prezidentam ir jājūt sava tauta, jāpārstāv tautas vēlmes un sāpes attiecībās ar varu, jāstiprina pilsoniskā sabiedrība – izglītojot, iedvesmojot un atbalstot konstruktīvas sabiedriskās iniciatīvas.

Vēlu, lai Latvijai būtu prezidents, ar kuru mēs lepotos!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu