Kozlovskis: ja karadarbība aktualizēsies, iespējama liela bēgļu plūsma no Ukrainas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ja karadarbība aktualizēsies, iespējama liela bēgļu plūsma no Ukrainas, otrdien žurnālistiem pauda iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. «Ņemot vērā Ukrainas situāciju, neviens nevar zināt, kā šis scenārijs attīstīsies. Es ļoti ceru, ka nebūs sliktākais scenārijs, bet, ja notiks kaut kādi pavērsieni un karadarbība aktualizēsies, iespējams, ka būs pietiekami liela bēgļu plūsma no Ukrainas puses. Skaidrs, ja mēs runāsim par lielu plūsmu, Latvijai būs nepieciešama Eiropas palīdzība,» viņš sacīja.

Koalīcijas partijas otrdien vienojušās, ka nākamajā sēdē tiks lemts par Latvijas pozīciju bēgļu kvotu jautājumā, uz ko aicinājusi Nacionālā apvienība (NA).

«Nākošajā koalīcijas sēdē Iekšlietu ministrija sagatavos ziņojumu, un tad arī diskutēsim. Eiropas Savienībā tas ir aktuāls jautājums, un tuvākajā laikā notiks diskusijas,» otrdien teica Ministru prezidente Laimdota Straujuma («Vienotība»).

Kozlovskis atzina, ka ir gandarīts par to, ka koalīcija gatava par šo jautājumu sākt diskutēt, jo līdz šim tas nav darīts. Komentējot iespējamo bēgļu uzņemšanu Latvijā, ministrs atkārtoti uzsvēra, ka mehānisms Eiropas Savienībā (ES) ir balstīts uz brīvprātības principa. «Mēs redzam, ka situācija ir aktuāla un nemazinās. Jāsāk par to debatēt Latvijā,» viņš sacīja.

Reizē politiķis akcentēja, ka bez bēgļu izmitināšanas ir arī vairāki citi palīdzības veido, tostarp dalība «Frontex» operācijās, kurās jau šobrīd aktīvi piedalās Latvijas robežsargi. Nākamās sarunas par iespējamajām bēgļu kvotām plānotas ES iekšlietu ministru sanāksmē jūnijā Luksemburgā.

Jau vēstīts, ka ES valstu ārlietu un iekšlietu ministru sanāksmē aprīļa beigās tika prezentēts desmit punktu plāns, kas tostarp paredz pastiprināt kopīgās operācijas Vidusjūrā, proti, «Triton» un «Poseidon», palielinot finanšu resursus un aktīvu skaitu.

Nelegālās migrācijas jautājumi aktualizējās pēc tam, kad ap 700 nelegālu migrantu aizgāja bojā kuģa katastrofā Vidusjūrā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu