Melbārde: Jauniešu masveida dalība 9.maija svinībās rada jautājumus par skolās sniegto izglītību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Satraucoši, ka 9.maijā Uzvaras parkā notikušās «uzvaras dienas» svinības apmeklēja liels skaits Latvijas skolās izglītību apguvušo jauniešu, atzina kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Politiķe pauda neizpratni, kā jaunie cilvēki, kuri ir mācījušies mūsdienu Latvijas skolās, kurās ir noteiktas mācību programmas un valstiskā audzināšana, var piedalīties šādā pasākumā.

«Tas rada daudz jautājumu, kas ir risināmi nākotnes perspektīvā, un tas ir paaudžu jautājums,» norādīja ministre. «To paaudzi, kas te ar konkrētiem mērķiem ieceļoja padomju laikā, mēs neizmainīsim, taču nav saprotams, kāpēc pie pieminekļa nāk jaunieši. Tad ir jautājums - ko šiem jauniešiem māca par Latvijas vēsturi un simboliem? Ģimene ir viens, taču otrs ir valstiskā audzināšana skolās,» sacīja Melbārde.

«Mani skumdina tas, ka Latvijā ir liela sabiedrības daļa, kam par Latvijas valsts simboliem ir svarīgāki Krievijas valsts simboli,»

norādīja politiķe.

Ministre atzina, ka

liela loma svinību popularitātē ir Krievijai, kas uztur mītus par Otro pasaules karu

un tā it kā viennozīmīgi pozitīvajiem rezultātiem. «Taču, kā mēs zinām, daļai valstu Otrā pasaules kara rezultāti nebija nemaz tik pozitīvi,» sacīja Melbārde.

«Tālab arī Latvijas Republikas simtgades kontekstā ir jādomā par to, kā iesaistām jauniešus un stāstām par Latvijas vēsturi, tādā veidā padarot sabiedrību stiprāku,» sacīja Melbārde. Viņa norādīja, ka ir jāstrādā pie tā, lai rosinātu jauniešus sevi identificēt ar to Latviju, kas proklamēta 1918.gada 18.novembrī un atjaunota 1990.gada 4.maijā.

Kā ziņots, Uzvaras parkā sestdien visas dienas garumā notika pasākumi, kas veltīti Krievijā svinamajai «uzvaras dienai» un nacisma sagrāvei, kā arī Otrā pasaules kara upuru piemiņai. Tos apmeklēja ap 220 000 cilvēku.

Svinību laikā policija sodījusi 25 personas, kas atradušās alkohola reibumā. Vēl seši protokoli noformēti par atvērtu alkoholisko dzērienu pudeļu turēšanu. Policijas darbinieki arī sākuši vienu administratīvo lietu par aizliegtas padomju simbolikas izmantošanu.

Par uzbrukumu policijas darbiniekam sākts arī viens kriminālprocess.

Pērn par dažādiem pārkāpumiem pasākuma laikā tika noformēti 64 administratīvo pārkāpumu protokoli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu