Zatlers: Prezidenta vēlēšanās iespējama «uzmešana»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Prezidenta vēlēšanu rezultāts var būt neprognozējams. Tā uzskata eksperzidents Valdis Zatlers, šorīt intervijā Latvijas radio pieļaujot, ka iespējama arī tā saucamā uzmešana. Viņš norādīja, ka kāda deputāta apvainojums Saeimas sēžu laikā var izšķirt prezidenta vēlēšanu rezultātu.

Viņš sacīja, ka ir liela varbūtība, ka kāds no esošajiem četriem kandidātiem nākamajā nedēļā kļūs par Valsts prezidentu. Diviem kandidātiem - Mārtiņam Bondaram un Sergejam Dolgopolovam - ir iespējas rēķināties tikai ar savu partiju atbalstu.

Savukārt starp Raimondu Vējoni un Egilu Levitu kā reāliem kandidātiem varētu notikt diezgan efektīva cīņa,

kura slepenajā balsojumā varētu rezultēties ar viena kandidāta uzvaru.

Ne «Vienotība», ne Ingunas Sudrabas partija nav izvirzījusi savus kandidātus. Tādējādi viņiem ir brīvas rokas balsot par jebkuru no šiem kandidātiem.

Iespējama uzmešana

Vienlaikus prezidenta vēlēšanās iespējama tā saucamā uzmešana un rezultāts var būt neprognozējams.

«Pie slepena balsojuma uzmešanu - deklarēt atbalstu vienam, bet balsot pilnīgi savādāk, - ir iespējams izmantot tik efektīvi, ka pašiem politiskajiem spēlētājiem var ātri sajukt galva.»

Balsojumi var būt diezgan neprognozējami gan politikas vērotājiem, gan pašiem politiķiem.

Zatlers norāda, ka valdošā koalīcija nav spējusi vienoties par vienu kandidātu. Tas nozīmē, ka mājasdarbi nav izdarīti un neprognozējamība ir diezgan reāla.

Kāda apvainojums vai aizvainojums Saeimas sēžu laikā var izšķirt prezidenta vēlēšanu rezultātu.

Zatlers netic, ka Sudrabas partija nebalsos. Viņaprāt, tā nenotiks.

Var parādīties nepieklājīgi paņēmieni

Viņš prognozē, ka tad sāksies ne pārāk pieklājīgi paņēmieni, piemēram, sabojāti vēlēšanu biļeteni, lai kaut kādā veidā ietekmētu vēlēšanu rezultātus.

Viņš vēlētos, lai prezidenta vēlēšanas noslēgtos jau 3.jūnijā. Ja politiskie spēki vēlas demonstrēt, ka ir kļuvuši nopietnāki un atklātāki sarunās ar sabiedrību prezidenta vēlēšanu laikā, tad Valsts prezidents tiks ievēlēts pirmajā kārtā no esošajiem kandidātiem.

Bet var būt arī pārsteigumi, par to liek domāt tas, ka līdz šim viss prezidenta vēlēšanu procesā notiek ļoti mierīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu