Piebalgs: Austrumu partnerības valstis ir sabijušās no Krievijas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības valstis ir sabijušās no Krievijas un tādēļ tā dēvētās Rīgas deklarācijas teksts nav tik ass, kāds tas varētu būt citā situācijā, uzskata kādreizējais EK attīstības komisārs un Valsts prezidenta Andra Bērziņa padomnieks ekonomikas un Eiropas lietu jautājumos Andris Piebalgs. Viņš norādīja: ja skatās samita deklarācijas tekstu, svarīgākais ir, ka tas tika pieņemts.

Piebalgs pauda, ka pēc Viļņas samita noorganizēt Rīgas samitu likās gandrīz neiespējams uzdevums. «Vienkārši dabūt šīs valstis uz Rīgu un dabūt Eiropas Savienības valstis uz Rīgu, tajā laikā, kad ir migrācijas problēmas dienvidos. No Latvijas viedokļa tas ir milzīgs panākums,» intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» teica Piebalgs.

«Austrumu partnerības valstis ir sabijušās no Krievijas, un teksts nav tik ass, kāds tas varētu būt citā situācijā. Tomēr es uzskatu, ka paziņojums ir precīzs,» skaidroja Piebalgs.

Viņš atzina, ka ir izskanējuši pārmetumi, ka atsevišķām Austrumu partnerības valstīm vajadzējis dot vairāk indikāciju par iespējamu dalību ES, tomēr jāsaprot, ka šobrīd šīm valstīm ir vēl jāveic nepieciešamās reformas. «Teikt šobrīd, ka viņas ir kandidātvalstis, nozīmē samazināt standartu, kādā valstīm būtu jābūt, lai iestātos Eiropas Savienībā. Panākumi beigu beigās būs atkarīgi no pašu šo valstu valdībām un parlamentiem,» atzina bijušais komisārs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka piektdien Rīgā noslēdzās Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības samits. Samits bija viens no prezidentūras centrālajiem notikumiem. Tā ietvaros pieņemts paziņojums jeb tā dēvētā Rīgas deklarācija, kurā pausts atbalsts visiem mēģinājumiem, kas vērsti uz situācijas deeskalāciju Ukrainā, cienot šīs valsts neatkarību, un izteikts aicinājums sadarboties notriektās Malaizijas lidmašīnas katastrofas izmeklēšanā. Tāpat samitā tika pausts atbalsts Austrumu partnerības suverēnām izvēlēm par labu sadarbībai ar ES vai arī cita ceļa meklēšanai.

Rīgas samitā tika pausta arī ES valstu apņēmība liberalizēt vīzu režīmu ar Gruziju un Ukrainu, kad šīs valstis izpildīs nepieciešamos priekšnosacījumus. Augstākās ES amatpersonas atzina, ka tas varētu notikt nākamajā gadā.

Rīgas samitu apmeklēja 28 ES valstu un sešu Austrumu partnerības valstu - Baltkrievijas, Gruzijas, Armēnijas, Azerbaidžānas, Moldovas un Ukrainas - augsta līmeņa amatpersonas. Tāpat samita ietvaros notika vairāki pavadošie pasākumi, kas pulcēja pilsoniskās sabiedrības, mediju un uzņēmējdarbības nozares pārstāvjus.

Samitu atspoguļot bija ieradušies vairāk nekā 500 žurnālistu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu