Latvija joprojām iebilst pret bēgļu uzņemšanu obligātā kārtā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Latvija vienmēr bēgļu uzņemšanā atbalstījusi Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu brīvprātības principu un tā iebilst pret bēgļu kvotu sistēmas ieviešanu, norādīja Iekšlietu ministrijā (IeM).

Šodien Eiropas Komisija (EK) ir nākusi klajā ar vairākiem priekšlikumiem «Eiropas programmas migrācijas jomā» paredzēto īstermiņa pasākumu īstenošanai, tostarp mehānisma izveidi patvēruma meklētāju pārvietošanai ES iekšienē un patvēruma meklētāju pārvietošanai no trešajām valstīm.

Dalībvalstīm turpmāk būs jādiskutē un jāvienojas par kopējo nostāju šajos jautājumos un par šiem priekšlikumiem. IeM norāda, ka solidaritāte ir ES migrācijas un patvēruma politikas stūrakmens un ES līmeņa darbībai ir jābūt koordinētai. Latvija vienmēr ir atbalstījusi dalībvalstu brīvprātīgas dalības principu jebkurās ar solidaritāti saistītās aktivitātēs un uzskata, ka šiem pasākumiem ir jārespektē dalībvalstu uzņemšanas kapacitāte un integrācijas iespējas, uzsver ministrijā.

Latvija līdz šim nav iesaistījusies pārvietošanas pasākumos ne ES iekšienē, ne arī no trešajām valstīm. Vienlaikus Latvija ir iesaistījusies cita veida solidaritātes pasākumos, piemēram, piedaloties aģentūras «Frontex» kopējās operācijās, kā arī piedāvājot savus ekspertus.

Šobrīd dalībvalstu vidū nav vienprātības par EK priekšlikumiem attiecībā uz bēgļu kvotu ieviešanu, līdz ar to būs nepieciešamas diskusijas, lai panāktu vienošanos starp ES dalībvalstīm, norāda IeM.

Kopš 1998.gada, kad Latvijā tika izveidota patvēruma sistēma, starptautisko aizsardzību Latvijā ir lūgusi 1531 persona. Bēgļa statuss piešķirts kopumā 65 personām, savukārt alternatīvās aizsardzības statuss - 127 personām.

Latvijā ir viens patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs - «Mucenieki», kura kapacitāte, nodrošinot adekvātus sadzīves apstākļus, ir 100 personas, bet ārkārtas situācijā varētu izmitināt līdz 200 personām.

Jau ziņots, ka EK pieņēmusi pirmos priekšlikumus visaptverošajā pieejā ar mērķi uzlabot migrācijas pārvaldību, norādot, ka Latvijai varētu būt jāuzņem 737 bēgļi.

Kā liecina EK paziņojums, Latvijai no Itālijas būtu jāuzņem 310 bēgļi, bet no Grieķijas - 207. Tāpat Latvijai būtu jāuzņem 220 bēgļi no viņu mītnes zemēm. Paredzēts, ka dalībvalstis saņems 6000 eiro par katru personu, ko tās uzņems savā teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu