Straujuma: Latvija atbalsta brīvprātīgu bēgļu uzņemšanu, izvērtējot valsts iespēju tos integrēt

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija atbalsta brīvprātīgu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iesaistīšanos bēgļu uzņemšanā. Lai valsts būtu spējīga adekvāti šos cilvēkus uzņemt un nodrošināt visu nepieciešamo, ir jārespektē dalībvalstu uzņemšanas kapacitāte un integrācijas iespējas, uzskata premjerministre Laimdota Straujuma (V).

Šādu premjerministres viedokli par šodien publicēto Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu bēgļu uzņemšanai pauda viņas preses sekretāre Aiva Rozenberga.

«Šeit tomēr ir runa par cilvēkiem un to, ka viņu uzņemšanas gadījum

ā valsts ir atbildīga par šo cilvēku ciešanu mazināšanu, nevis jaunu sarežģījumu radīšanu,»

uzsver Latvijas Ministru prezidente.

Viņas vērtējumā, solidaritāte ir ES migrācijas un patvēruma politikas stūrakmens un ES līmeņa darbībai ir jābūt koordinētai. Tomēr ES dalībvalstīm turpmāk būs jādiskutē un jāvienojas par kopēju nostāju šajos jautājumos un priekšlikumiem.

Baltijas valstīm un Eiropadomei ir vienots viedoklis, ka kvotām ir jābūt brīvprātīgām, savukārt EK priekšlikums ir par obligātām kvotām.

Valdības vadītāja arī vērš uzmanību, ka EK šodienas priekšlikums ir koriģēts salīdzinājumā ar iepriekš pausto.

Jūnijā šo jautājumu izskatīs ES tieslietu un iekšlietu ministri un jūnija beigās arī Eiropadome.

Straujuma uzsver, ka Latvija nevar izvairīties no ES valstu solidaritātes un arī atbildības. Ministru prezidente vēlētos, lai kvotas bēgļu uzņemšanai būtu brīvprātīgas. Neatkarīgi no tā Latvijai un visai Baltijai būs jādomā, kā brīvprātīgi uzņemt kādus cilvēkus. Ir jādomā par to, kur un kā uzņemtos cilvēkus izvietot, cik daudz cilvēku Latvija var izvietot. Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas sniegto informāciju pašlaik Latvijā ir iespēja izvietot 50 cilvēkus. Tas ir kompleksi risināms jautājums, vērtē premjerministre, vienlaikus atzīmējot arī solidaritātes nozīmi.

Latvijas prezidentūra iestājas par darbību vairākos virzienos - stiprināt robežapsardzes klātbūtni Vidusjūrā, apkarot cilvēktirgotājus - kontrabandistus, novērst nelikumīgu migrāciju, informē valdības vadītāja.

Kā ziņots, EK šodien publicēja paziņojumu, norādot, ka Latvijai varētu būt jāuzņem 737 bēgļi. Latvijai no Itālijas būtu jāuzņem 310 bēgļi, bet no Grieķijas - 207. Tāpat Latvijai būtu jāuzņem 220 bēgļi no viņu mītnes zemēm. Paredzēts, ka dalībvalstis saņems 6000 eiro par katru personu, ko tās uzņems savā teritorijā.

Lietuvai būtu jāuzņem 710 bēgļi, savukārt Igaunijai no visām Baltijas valstīm jāuzņem visvairāk bēgļu - kopumā 1064.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu