«Manabalss.lv» vadītāja: politiskās gribas trūkuma dēļ prezidentu vēl aizklāti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Politiskās gribas trūkuma dēļ 12.Saeimas deputāti nākamnedēļ par Valsts prezidentu balsos aizklātā balsojumā, piektdien, atklājot Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forumu «Līdzdalība, vienlīdzība un solidaritāte – mūsdienu vērtības ceļā uz drošību un brīvību», sacīja portāla «manabalss.lv» vadītāja Madara Peipiņa.

«Nākamnedēļ balsojot par nākamo Valsts prezidentu, Saeima arī šoreiz to darīs slepeni, neļaujot Latvijas iedzīvotājiem pārliecināties par deputātu izvēli un to, vai viņu balsojums saskanēja ar solīto,» teica Peipiņa.

Viņa vērsa uzmanību, ka «neskaitāmas organizācijas ir aicinājušas balsot atklāti, sniegdamas pamatotus argumentus šādai izvēlei». Tomēr politiķi esot nolēmuši neatskaitīties sabiedrībai par savu balsojumu. «Tas ir politiskās gribas jautājums, un tās trūkums ir raidījis sabiedrībai signālu,» piebilda Peipiņa.

Portāla vadītāja atzina, ka 25 gadu laikā kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas ir izdarīts milzīgs darbs, tomēr tikpat daudz darāmā vēl ir priekšā, tāpēc esot īpaši būtiski, ka Saeimas un NVO pārstāvji reizi gadā tiekas, lai izvērtētu padarīto un iezīmētu nākotnes darbības virzienus.

«Pilsoniskās sabiedrības veidošanā un Saeimas un nevalstisko organizāciju sadarbības uzlabošanā gribai, manuprāt, ir ļoti liela nozīme. Es esmu pārāk daudz dzirdējusi dažādus aizbildinājumus un stāstus, atklātus un slēptus, par to, ka mēs kaut ko nevaram, taču bieži vien šis nevaram īstenībā ir negribam. Un tur ir ļoti būtiska atšķirība,» uzskata NVO pārstāve.

Peipiņa minēja, ka gribai ir izšķiroša nozīme arī tiesiskumā. «Laikā, kad arvien vairāk palielinās plaisa starp sabiedrību un valsts institūcijām, katram solim atklātības un tiesiskuma virzienā ir ārkārtīgi liela nozīme,» viņa teica.

«Nevalstiskās organizācijas var darīt visu, kas ir viņu spēkos, strādāt 24 stundas diennaktī, palīdzēt veidot līdzatbildīgus, godīgus valsts pilsoņus, taču, kamēr normatīvo aktu un valsts pārvaldes līmenī nebūs sakārtoti būtiskākie atklātības un tiesiskuma jautājumi, kamēr nebūs skaidru pierādījumu un rezultātu tam, ka lēmumu pieņēmēju tiesiskas un atklātas valsts veidošanā tiešām ņem vērā NVO viedokli un kvalitatīvu iesaisti lēmumu iesaistīšanā, tikmēr vēl joprojām lielākā daļa sabiedrības vēl aizvien uzskatīs, ka cilvēki svarīgos valsts amatos parasti domā vairāk par savu, nevis sabiedrības labumu,» turpināja «manabalss.lv» vadītāja.

Kamēr šāda sistēma turpinās, atsvešinātība starp sabiedrību un valsts varu turpinās pieaugt, brīdināja Peipiņa.

Piektdien Saeimas namā deputāti kopā ar NVO diskutē par līdzdalību, vienlīdzību un solidaritāti. Foruma darbs tiks organizēts trīs paralēlās darba sesijās. Pirmā būs veltīta pilsoniskās sabiedrības lomai drošības stiprināšanā, otrajā sesijā pārrunās sociālo uzņēmējdarbību sociālās nevienlīdzības mazināšanai, bet trešo sesiju paredzēts veltīt sabiedrības līdzdalībai izglītības kvalitātes nodrošināšanā. Apkopojot foruma pirmajā daļā gūtās atziņas, pēcpusdienā tiks uzklausīti darba sesiju ziņojumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu