Kažociņš: Krievijai Donbass nav veiksmes stāsts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Krievijai Donbass nav veiksmes stāsts, šodien diskusijā «Par pašaizsardzību kolektīvās aizsardzības ietvaros» norādīja bijušais Satversmes aizsardzības biroja priekšnieks, pašreizējais aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) padomnieks Jānis Kažociņš.

Diskusijā viņš atgādināja, ka Krievijas mērķis ir atgūt lielvaras statusu, tomēr, lai to panāktu, tās plāni Ukrainai, Ukrainas austrumiem un Baltijas valstīm atšķiras. Viņš norādīja, ka Baltijas valstis ir citā kategorijā, jo tās iestājās gan Eiropas Savienībā, gan NATO, tādēļ Krievijai visvairāk patiktu, ja visas Baltijas valstis savu ārpolitikas kursu izvēlētos saskaņā ar Kremļa viedokli.

Savukārt, runājot par tā saukto hibrīdkaru jeb jaunās paaudzes karu, kas pašlaik norisinās Ukrainā, Kažociņš norādīja, ka Ukrainā pašlaik nav ne karš, ne miers.

«Neviens nezina, kā ar to tikt galā. Krievijai Donbass nav veiksmes stāsts, tas nav ceļš uz priekšu,» pauda Kažociņš. «Var jau būt, ka Krievija mēģinās izsist sauszemes tiltu uz Krimu, bet tam ir lieli šķēršļi, tostarp sankcijas. Tāpat ir iespējami terora akti. Sprādzieni, kas notika ārpus Donbasa un Krimas, tika radīti ar nodomu sabiedrībā raisīt neuzticību valdībai,» viņš piebilda.

Tāpat Kažociņš pauda uzskatu, ka pagājušā gada augustā Ukrainas pretterorisma spēkiem gandrīz izdevās «piebeigt» Donbasa separātistus, taču Krievija savus spēkus iesūtīja tādā apmērā, ka pierādīja, ka militāra risinājuma notiekošajam nav.

«Krievija vienmēr iesūtīs lielākus spēkus,» rezumēja Kažociņš.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Patlaban Donbasā atrodas 43 000 nelikumīgo bruņoto formējumu karotāju, arī 9000 Krievijas armijas karavīru, šomēnes paziņoja Ukrainas Pretterorisma operācijas štāba komandiera vietnieks Valentīns Fedičevs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu