Seile neatbalsta pārēju uz mācībām tikai valsts valodā no 2018.gada

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile neatbalsta pārēju uz mācībām tikai latviešu valodā no 2018.gada, bet ilgtermiņā pakāpenisku un pārdomātu virzību uz šo mērķi atbalstītu.

Šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» Seile sacīja, ka aizvadītās nedēļas sarunās ar Nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) viņai vaicāts, vai tiktu atbalstīta pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā no 2018.gada. Seile sacīja, ka neatbalsta šādu ieceri, jo līdz 2018.gadam to ne kvalitatīvi, ne sabiedrībai pieņemamā veidā neesot iespējams izdarīt.

Ministre arī piebilda, ka šādu darba uzdevumu nav saņēmusi valdības deklarācijā. Ilgtermiņā gan viņa šādu virzību atbalstītu.

Kā ziņots, ka VL-TB/LNNK plāno turpināt aktualizēt jautājumu par pāreju uz izglītību latviešu valodā mazākumtautību skolās jeb virzību uz vienotu izglītības sistēmu. Politiskā spēka pārstāvji 10.jūnijā tikās ar izglītības un zinātnes ministri un pēc sarunas norādīja, ka no Seiles nav saņemta atbilde, vai šādu pāreju ir vai nav plānots īstenot.

VL-TB/LNNK uzskata, ka ir iespējams diskutēt par termiņiem un metodēm, bet ir ļoti būtiski vienoties par mērķi virzīties uz vienotu izglītības sistēmu, kas ir pretstatā bilingvālās mācību sistēmas saglabāšanai, norādīja Dzintars. Bilingvālā, segregētā izglītības sistēma ir ļoti dārga, un VL-TB/LNNK skatījumā tā satur nacionālās drošības riskus, uzsvēra politiķis.

Savukārt Seile žurnālistiem pauda, ka jautājums par pāriešanu uz mācībām latviešu valodā visās skolās nav IZM darba kārtībā un tuvākajā laikā nav plānots to aktualizēt.

Saistībā ar valsts valodas mācīšanu valsts skolās Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) līdz 2015.gada beigām gatavo pētījumu par valodas zināšanām jauniešu un pieaugušo vidū, un ministre ar nacionālo apvienību vienojās tikties vēlākais 2016.gada janvārī, lai racionāli varētu analizēt situāciju. Līdz ar to taujāta par nostāju jautājumā par pāriešanu uz apmācībām valsts valodā mazākumtautību skolās, Seile atbildēja, ka ministrija šajā lietā skatīsies «uz datiem» un tad kopā ar partneriem raudzīsies, kas būtu darāms.

Kā ziņots, koalīcijas sadarbības līgumā norādīts, ka nacionālā apvienība atbalsta pāreju uz mācībām latviešu valodā valsts un pašvaldību finansētajās mazākumtautību skolās līdz 2018.gada 1.septembrim un ka VL-TB/LNNK atbalsts minētajām normām no pārējo koalīcijas partneru puses netiks uzskatīts par līguma pārkāpumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu