Āboltiņa kritizē Dimanta attieksmi; uzsver Saeimas tiesības atlaist NEPLP

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība), atbildot uz žurnālistu jautājumiem par iniciatīvu atlaist Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP), kritizēja padomes priekšsēdētāju Aināru Dimantu, kā arī uzsvēra Saeimas tiesības atlaist NEPLP, taču uzskata, ka atlaišana ir ļoti nopietni jāizvērtē.

Mūrniece norādīja, ka, viņasprāt, NEPLP šobrīd «visai vāji tiek galā ar saviem pienākumiem».

«Jautājums ir par NEPLP priekšsēdētāja un atsevišķu padomes locekļu attieksmi pret Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju. Tā [attieksme] ir radījusi pārdomas arī iepriekšējā Saeimas sasaukumā. Redzam, ka šī attieksme ir kļuvusi vēl izteiktāka. Līdz ar to daži deputāti ir parakstījuši iesniegumu ar iniciatīvu vērtēt NEPLP atlaišanu. Tas būs Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai jāvērtē,» uzskata spīkere.

Vienlaikus Mūrniece uzskata, ka NEPLP atlaišanas jautājums ir ļoti nopietni jāizvērtē.

«Es tomēr būtu piesardzīga par NEPLP atlaišanu, tā kā tas priekšlikumā ir iesniegts. Lai netiktu radīts precedents, ka šāds mediju regulators nepastāv vispār. Var rasties situācija, ka par nozīmīgiem mediju darbības pārkāpumiem nav atbildīgās institūcijas, kas šos pārkāpumus varētu izvērtēt. Šāda situācija nebūtu pieļaujama,» viņa teica.

Mūrniece neuzskata, ka Saeima īsteno politisko spiedienu pret padomi.

«Ar šādiem paziņojumiem NEPLP drīzāk mēģina aizsegt to, ko viņi paši nav izdarījuši, kā arī mēģina aizsegt savu visai nihilistisko attieksmi pret Saeimas darbu,» kritiku NEPLP veltīja Saeimas priekšsēdētāja.

Taujāta, vai Saeimai ir juridiskas tiesības atlaist NEPLP, Mūrniece uzsvēra, ka šis jautājums jāvērtē juristiem, bet «Saeimai šādas tiesības ir».

Jau ziņots, ka Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere ceturtdien sarunā ar žurnālistiem izteica šaubas par četru Saeimas frakciju līderu parakstītā iesnieguma par NEPLP atlaišanu juridisko pamatojumu.

«Pēc tā, ko es redzu tajā dokumentā, labu reputāciju vērtē pavisam savādāk. Laba reputācija ir kaut kas tāds, kas ir ārpus tiešo pienākumu pildīšanas. Man šķiet, ka pamatojums iesniegumā nav pareizs. Ja ir pārkāpumi, tad ir jāmeklē cits pamats, kā atbrīvoties no cilvēkiem, kuri pārkāpj saimnieciskos un finansiālos nosacījumus,» sacīja Meistere.

Meistere, atsaucoties uz Saeimas Kārtības ruļļa 31.pantu, vienlaikus norādīja, ka Saeimai ir tiesības atlaist NEPLP.

Aģentūra BNS vēstīja, ka četru Saeimas frakciju vadītāji ir parakstījuši iesniegumu par NEPLP atlaišanu.

Iesniegumu par NEPLP atlaišanu parakstījuši - Solvita Āboltiņa un Kārlis Šadurskis no «Vienotības», Augusts Brigmanis, Andris Siliņš un Ingmārs Līdaka no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Artuss Kaimiņš, Mārtiņš Bondars, Mārtiņš Šics un Dainis Liepiņš no Latvijas Reģionu apvienības.

Deputāti atsaucas uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pantu, ka var atbrīvot NEPLP locekli no amata, ja ir konstatēti apstākļi, kas viņam liedz par tādu būt. «Tātad labas reputācijas zaudēšana var būt pamats NEPLP locekļu atbrīvošanai no amata,» pausts iesniegumā.

Saeimai lūgts nodot jautājuma izskatīšanu par padomes locekļu atbrīvošanu atbildīgajai komisijai lēmumprojekta sagatavošanai un virzīšanai uz Saeimas sēdi.

Valsts kontrole (VK) secinājusi, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem apmēram viena miljona eiro apmērā, norādīts iesniegumā. Neesot arī nodrošināta dotācijas izlietojuma uzskaite komerctelevīzijām, kas nodrošina sabiedrisko pasūtījumu. VK arī konstatējusi vāju kontroles sistēmu par komandējumiem.

Latvijas Radio kanālā «pieci.lv» tiek atskaņoti raidījumi, kas satur necenzētu leksiku un neatbilst likumam, sacīts iesniegumā.

NEPLP ir autonoma institūcija, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā. Padome uzrauga, lai to darbībā tiktu ievērota Satversme, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums un citi normatīvie akti. Padome ir atvasināta publiska persona.

NEPLP sastāvā ir Ainārs Dimants, Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris. Ceturtdien Saeimā tika apstiprināta padomes piektā locekle - Dace Ķezbere.

Esošās padomes pilnvaras ir līdz 2017.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu