Jaunievēlētā prezidenta darbību pozitīvi un drīzāk pozitīvi vērtē 37,6% iedzīvotāju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunievēlētā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa darbību pēc ievēlēšanas pozitīvi un drīzāk pozitīvi vērtē 37,6% Latvijas iedzīvotāju, liecina tirgus un sociālo pētījumu aģentūras «Latvijas Fakti» aptauja.

Atbildot uz jautājumu «Kā jūs vērtējat jaunievēlētā LR Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa darbību pēc ievēlēšanas prezidenta amatā» 11,5% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka to vērtē pozitīvi. Savukārt 26,1% aptaujāto Vējoņa darbību vērtē drīzāk pozitīvi, 12,2% - drīzāk negatīvi, 6,7% - negatīvi , bet 43,4% nezina vai arī nav atbildes.

Latviešu vidū Vējoņa vērtējums lielākoties bijis pozitīvāks - 43,9% aptaujāto pauduši, ka jaunievēlētā Valsts prezidenta darbību vērtē pozitīvi un drīzāk pozitīvi, bet 15,5% bijuši noskaņoti negatīvi. Savukārt cittautiešu vidū 30,3% aptaujāto Vējoņa darbību vērtējuši pozitīvi un drīzāk pozitīvi, bet 23,8% - negatīvi un drīzāk negatīvi.

Vispozitīvāk Vējoni vērtējuši Zemgales iedzīvotāji (42,4% - pozitīvi un drīzāk pozitīvi), kam seko Rīgas (39,8%) un Vidzemes (37,7%) iedzīvotāji. Savukārt Latgalē Vējoni pozitīvi un drīzāk pozitīvi vērtējuši 34,5%, bet Kurzemē - 30,3%. Visbiežāk pozitīvs un drīzāk pozitīvs vērtējums Vējonim bijis ZZS elektorāta vidū (54,5% no aptaujātajiem, kas pauduši atbalstu šim politiskajam spēkam), Vienotības (51,2%) un Nacionālās apvienības (48,9%). Savukārt LRA elektorāta vidū 41,2% Vējoni vērtējuši pozitīvi vai drīzāk pozitīvi, Saskaņas elektorāta vidū - 39,6%, bet No Sirds Latvijai - 37,2%.

Aptaujā pēc stratificētās nejaušības principa tika iekļauti 1002 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Aptauja norisinājās no 8.līdz 18.jūnijam.

«Latvijas Faktu» vadītājs Aigars Freimanis norādīja, ka Vējonis, tāpat kā visi viņa priekšteči prezidenta amatā, sākot savu darbību saņēmis pozitīvu vērtējumu. Vienlaikus Freimanis norādīja, ka Vējonis arī aizsardzības ministra amatā tika augstu vērtēts un viņam izdevies šo vērtējumu «pārnest» arī uz prezidenta institūciju.

«[Aptaujas rezultāti liecina ka] prezidenta amata reputācija sabiedrībā tiek diezgan augstu vērtēta. Vienlaikus nevar nepamanīt, ka, neraugoties uz daudzajām jaunievēlētā prezidenta intervijām, 43,4% nav atbildes [par Vējoņa darbību pēc ievēlēšanas]. Tas nozīmē, ka lielai sabiedrības daļai nav skaidra priekšstata par Vējoni,» skaidroja Freimanis.

«Latvijas Faktu» vadītājs arī pauda, ka, lai arī aptaujā salīdzinoši daudz cittautiešu ir pauduši pozitīvu vērtējumu Vējoņa darbībai, tomēr liela daļa joprojām ir skeptiski raugās uz latviešu politiķiem. Tāpat Freimanis pauda, ka Vējoņa reitings ir līdzīgs tam, kādu, stājoties amatā, baudīja patreizējais Valsts prezidents Andris Bērziņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu