EBU konsultants: sabiedriskajam medijam jākalpo sabiedrībai, nevis valstij

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Sabiedriskajam medijam ir jākalpo sabiedrībai, nevis nevis valstij un politiķiem, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) konsultants, bijušais šīs organizācijas vadītājs Boriss Bergants. Viņš norādīja, ka tādējādi arī kontrolei pār šo mediju jābūt tik neatkarīgai no valsts un politikas, cik vien daudz iespējams.

«Politiku no medijiem, īpaši elektroniskajiem medijiem nekad nevar izslēgt, taču to var ierobežot, un tā ir jāierobežo. Tas tāpēc, ka viens no sabiedriskā medija galvenajiem uzdevumiem ir kontrolēt valdības un parlamenta politiku pilsoņu interesēs. To var izdarīt tikai tad, ja medijs ir neatkarīgs,» sacīja Bergants.

Tāpat viņš uzsvēra, ka medija neatkarībai ir vajadzīgs arī neatkarīgs finansējums.

«Dažreiz to var iegūt no licenču maksas, Latvijā tas tiek daļēji segts no budžeta. Nav tik svarīgi, kas tieši mediju finansē, taču svarīgāk ir tas, lai šis finansējums ir ilgtspējīgs un lai to nekontrolē kādas vienas konkrēts politiskās intereses,» uzsvēra EBU eksperts.

Bergants arī pauda, ka svarīga ir kvalitāte, un šajā jomā «sabiedriskajiem medijiem ir jāatšķiras no komercmedijiem».

«Komercmediju darbības un izdzīvošanas vienīgais mērķis ir nopelnīt naudu. Atšķirībā no komercmedijiem, sabiedriskie mediji piedāvā arī ļoti plašu programmu klāstu. Mūsu pienākums ir nodrošināt jebkāda veida programmas – minoritātēm, kultūrai, teātriem, mūzikai, nacionālās identitātes veidošanai,» tā Bergants.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu