Rožukalne: lēmums par Dimanta atlaišanu liecina par vēlmi novājināt medijus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas lēmums par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītāja Aināra Dimanta atlaišanu liecina par deputātu vēlmi novājināt sabiedriskos medijus, intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» teica mediju eksperte Anda Rožukalne.

Viņa norādīja, ka šāds komisijas lēmums ir uzbrukums neatkarīgam mediju regulatoram, ko pati Saeima iepriekš izvēlējusi. Mediju eksperte akcentēja, ka šāds lēmums par ietekmēt visu sabiedrību kopumā.

Rožukalne uzskata, ka deputāti, aicinot atlaist Dimantu, vēlas novājināt sabiedriskos medijus, padarīt tos pakļāvīgus. Tāpat viņa norādīja, ka šāds lēmums liecina par vēlmi kontrolēt mediju saturu un pakļaut mediju darbību savām aktuālajām interesēm.

Jau vēstīts, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti ceturtdien atbalstīja četru frakciju vadītāju parakstīto iesniegumu par Dimanta atlaišanu. Par Dimanta atbrīvošanu vēl būs jābalso Saeimas ārkārtas sēdē, kas visticamāk varētu notikt 8.jūlijā.

Tāpat vēstīts, ka četru Saeimas frakciju vadītāji ir parakstījuši iesniegumu par NEPLP atlaišanu.

Deputāti atsaucas uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pantu, ka var atbrīvot NEPLP locekli no amata, ja ir konstatēti apstākļi, kas viņam liedz par tādu būt. «Tātad labas reputācijas zaudēšana var būt pamats NEPLP locekļu atbrīvošanai no amata,» pausts iesniegumā.

Valsts kontrole (VK) secinājusi, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem apmēram viena miljona eiro apmērā, norādīts iesniegumā. Neesot arī nodrošināta dotācijas izlietojuma uzskaite komerctelevīzijām, kas nodrošina sabiedrisko pasūtījumu. VK arī konstatējusi vāju kontroles sistēmu par komandējumiem.

NEPLP ir autonoma institūcija, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā. Padome uzrauga, lai to darbībā tiktu ievērota Satversme, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums un citi normatīvie akti. Padome ir atvasināta publiska persona.

NEPLP sastāvā ir Ainārs Dimants, Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris. Saeimā tika apstiprināta padomes piektā locekle - Dace Ķezbere.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu