Ķezbere: Priekšsēdētājs kā amatpersona ir atbildīgs par to, kas notiek padomē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Lai gan Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ir kolektīvs lēmuma pieņēmējs, tās priekšsēdētājs kā amatpersona ir atbildīgs par to, kā tiek organizēts NEPLP darbs, uzskata NEPLP locekle Dace Ķezbere.

«Nav patīkami, ja šādas procedūras rezultātā rosina no amata atbrīvot NEPLP priekšsēdētāju Aināru Dimantu, kaut gan jāsaka, ka priekšsēdētājs kā amatpersona ir atbildīgs par to, kas notiek padomē, jo viņš ir tas, kurš organizē darbu un paraksta dokumentus, ir atbildīgs arī par dokumentu apriti, to, kā notiek komunikācija ar sabiedrību un raidorganizācijām. Tādēļ, ja ir saskatīti kaut kādi trūkumi un pārkāpumi, vai nu uz tiem vajadzēja reaģēt savlaicīgi un skaidrot sabiedrībai visu, kas notiek padomē, vai arī kaut kāda atbildība par to ir jāuzņemas,» sacīja Ķezbere.

Pēc Ķezberes domām, padome ir kolektīvs lēmuma pieņēmējs un tās priekšsēdētājs viens nepieņem lēmumu, to pieņem padomes locekļi balsojot. «Lai varētu pieņemt lēmumu, ir vajadzīgas vismaz trīs padomes locekļu balsis. Padomes locekļi neorganizē padomes darbu. Ir sekretariāts, kurš atbild par savu sadaļu, un to visu organizē padomes priekšsēdētājs. Es nevaru sasaukt sapulci, lai padomē risinātu kādu jautājumu. Dimanta kungam šādas priekšrocības ir, jo viņš ir priekšsēdētājs. Ja viņam ir tiesības, tad viņam ir arī zināmi pienākumi,» sacīja Ķezbere.

Par pieņemtā lēmuma tiesiskumu Ķezbere neņēmās spriest. «Neesmu iedziļinājusies tiesiskajos aktos, bet domāju, ka Saeimas deputāti un juridiskais birojs ir kompetenti spriest, vai tiek pieņems tiesisks vai prettiesisks lēmumus. Dimanta kungam ir visas iespējas tālāk vērsties tiesvedībā un savu taisnību aizstāvēt,» sacīja Ķezbere.

Runājot par tālāko NEPLP darbu, Ķezbere uzsver, ka darāmā ir ļoti daudz. «Jau tagad padomei ir ļoti daudz darba, kas ir jāizdara un jādara nekavējoties. Šobrīd ir ļoti kritiska situācija saistībā ar SIA «Ogres televīzija» (OTV) kanāla iziešanu no virszemes apraides, kur uzreiz ir jāmeklē risinājums. Valsts iestādēm Latvijas Radio (LR) un Latvijas Televīzijai (LTV) ir jānodod gada pārskats, kas ir jāpieņem un jāapstiprina padomē. Tāpat ir izsludināti konkursi, kā arī jārisina sabiedriskā pasūtījuma jautājumi, nākamā gada budžeta veidošanas prioritātes. Darbs ir jāorganizē. Gadījumā, ja Dimanta kungs tiek atbrīvots no amata, tad padomē paliek četri cilvēki un padome ir lemttiesīga,» sacīja Ķezbere.

Kā ziņots, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ceturtdien notikušajā sēdē atbalstīja lēmumprojektu par NEPLP vadītāja Dimanta atbrīvošanu no NEPLP locekļa amata, bet politiķu iesniegumā minēto pārējo trīs locekļu atbrīvošanu noraidīja. Dimants atbalstu viņa atbrīvošanai vērtē kā prettiesisku lēmumu, kas ir vērsts tieši pret regulatora vadītāju.

Komisija neatbalstīja politiķu iesniegumā minēto pārējo trīs NEPLP locekļu - Aijas Dulevskas, Daiņa Mjartāna un Ivara Zviedra - atbrīvošanu no amata.

Saeimai saskaņā ar parlamenta iekšējo darba kārtību būs jālemj par visiem četriem lēmumprojektiem.

Jau vēstīts, ka «Vienotības,» Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un partijas «No sirds Latvijai» līderi iesniedza dokumentu par NEPLP locekļu atlaišanu.

Iesniedzēji kritizē, ka NEPLP pieņēma lēmumu attiecībā uz «Radio Skonto plus» programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju. Tādējādi NEPLP esot mazinājusi Saeimas deputātu uzticību padomes locekļu kompetencei un spējai pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus.

Politiķi arī atsaucas uz Valsts kontroles revīzijas ziņojumā secināto, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem gandrīz divu miljonu eiro apmērā. Tāpat ziņojumā secināts, ka NEPLP ir vāja kontroles sistēma pār amatpersonu un darbinieku komandējumiem un darba braucieniem, kā arī konstatētas citas nepilnības.

Savukārt NEPLP izplatījusi paziņojumu masu medijiem, kurā norāda, ka pieprasījums atlaist NEPLP locekļus ir uzbrukums masu mediju neatkarībai.

Ziņojumā uzsvērts, ka NEPLP ir demokrātiskas un tiesiskas valsts neatkarīgas mediju, it īpaši sabiedrisko mediju, sistēmas sastāvdaļa. Tieši tādēļ likums ir noteicis ļoti konkrētus gadījumus, kādos ir iespējams atsaukt NEPLP locekļus. Padome norāda, ka neviens no atlaišanas apstākļiem nav iestājies.

Kā ziņots, NEPLP paziņojumā norāda, ka dažu Saeimas deputātu ideja atlaist padomes locekļus viņiem nav pārsteigums. Tiekoties ar deputātiem, ne reizi vien padomes locekļi esot saskārušies ar zīmīgiem mājieniem, kas skar to vai citu LTV sižetu vai LR raidījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu