Bijušais veselības ministrs Eglītis atbalsta akcīzes nodokli šokolādei un čipsiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kārlis Lithens/LETA

Bijušais veselības ministrs, pašreizējais Kuldīgas slimnīcas vadītājs Ivars Eglītis atbalsta Veselības ministrijas (VM) priekšlikumu noteikt akcīzes nodokli arī konfektēm, šokolādei un čipsiem.

Eglītis aģentūrai BNS sacīja, ka viņam ir grūti komentēt, vai tas ir īstais avots, kur meklēt papildu finansējumu VM budžetam, tomēr esot skaidrs, ka

šos produktus nepieciešams ierobežot uzturā, tādēļ arī cenu paaugstināšana tiem esot apsveicama.

«Tie ir tiešām ļoti neveselīgi produkti, kas nodara milzīgu postu cilvēka organismam,» uzsvēra eksministrs.

Eglītis gan atzina, ka summa, ko no akcīzes nodokļa ieviešanas paredzēts iegūt, būs pārāk niecīga, lai uzlabotu situāciju medicīnas nozares finansējumā. Eglītis uzskata, ka ir nepieciešamas kardinālas izmaiņas tautsaimniecībā. «Bet labāk tā, nekā vispār nekā,» VM priekšlikumu komentēja Kuldīgas slimnīcas vadītājs.

Jau vēstīts, ka VM iesniegusi priekšlikumu jaunās politikas iniciatīvās nākamā gada budžeta veidošanā, rosinot noteikt akcīzes nodokli arī konfektēm, čipsiem un šokolādei. Pēc VM aprēķiniem, akcīzes nodokļa paaugstināšana vai noteikšana vairākām produktu grupām valsts budžetam papildus sniegs vairāk nekā 30 miljonus eiro.

VM piedāvā ar akcīzes nodokli aplikt cukura konditorejas izstrādājumus, piemēram, karameles, īrisus un citas konfektes, šokolādi un tās izstrādājumus, miltu konditorejas izstrādājumus 41 eiro apmērā par 100 kilogramiem.

Savukārt kartupeļu čipsiem, sāļiem riekstiem, popkornam un sāļajām kukurūzas uzkodām, kas satur sāli vairāk nekā 1,25 gramus uz 100 gramiem produkta, ministrija rosina noteikt akcīzes nodokli 41 eiro apmērā par 100 kilogramiem.

Priekšlikums paredz arī akcīzes nodokli cukuram 14 eiro apmērā par 100 kilogramiem un sālim - deviņi eiro par 100 kilogramiem..

VM jaunās politikas iniciatīvās rosina noteikt akcīzes nodokli desām un tamlīdzīgiem izstrādājumiem no gaļas, gaļas subproduktiem vai asinīm, pārtikas izstrādājumiem uz šo produktu bāzes, citādi gatavotiem izstrādājumiem vai konserviem no gaļas, sālītai, sālījumā, žāvētai vai kūpinātai gaļai un gaļas subproduktiem, kas satur sāli vairāk par 1,8 gramiem uz 100 gramiem gaļas produkta – 21 eiro apmērā par 100 kilogramiem.

Tāpat ministrija uzskata, ka

akcīzes nodoklis jānosaka arī palmu eļļai, ko izmanto pārtikas produktu ražošanā,

41 eiro apmērā par 100 litriem, cūku taukiem - 41 eiro apmērā par 100 kilogramiem, kā arī gatavajām zupām un buljoniem, izstrādājumiem to pagatavošanai, kas satur sāli vairāk nekā vienu gramu uz 100 gramiem produkta – 41 eiro par 100 kilogramiem.

VM piedāvā akcīzes nodokļa likmi sasmalcinātajai tabakai celt līdz 62 eiro par vienu kilogramu. Priekšlikums paredz arī piemērot akcīzes nodokli elektronisko cigarešu e-šķidrumiem atbilstoši šā brīža akcīzes nodoklim cigaretēm, kas ir 89,80 eiro par 1 000 gabaliem ar vidējo nikotīna daudzumu cigaretē 9 miligrami, 20 miligramu nikotīna daudzumu saturošai 10 mililitru pudelītei piemērojot akcīzes nodokli divu eiro apmērā.

Tiek rosināts palielināt akcīzes nodokļa likmi bezalkoholiskajiem dzērieniem - ūdeņiem un minerālūdeņiem ar cukura, citu saldinātājvielu vai aromātisko vielu piedevu un pārējiem bezalkoholiskajiem dzērieni, izņemot augļu un dārzeņu sulas un nektāru, dabīgos ūdeņus un minerālūdeņus, mākslīgos minerālūdeņus bez cukura, citu saldinātājvielu vai aromātisko vielu piedevas, līdz 22,2 eiro par 100 litriem, kā arī enerģijas dzērieniem, kuri satur vairāk kā 15 miligramu, 100 mililitrus kofeīna līdz 29,6 eiro par 100 litriem.

Savukārt, lai mazinātu augu aizsardzības līdzekļu lietošanas radīto risku un ietekmi uz cilvēku veselību un vidi, vairāk jāatbalsta bioloģiskā saimniekošana, mazinot vai vismaz nepalielinot kopējo augu aizsardzības līdzekļu lietošanas apjomu. Ministrijas iesniegtie priekšlikumi paredz palielināt valsts nodevas apmēru par atļaujas izsniegšanu A vai B kategorijas piesārņojošai darbībai un tās pārskatīšanu, ko izsniedz augu aizsardzības līdzekļu ražošanai vai uzglabāšanai, kā arī noteikt akcīzes nodokli augu aizsardzības līdzekļiem 1 eiro vērtībā uz kilogramu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu