Mūrniece: bēgļu ienākšana Latvijā paver lielus riskus, bet NA negrasās gāzt valdību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Kanceleja

Bēgļu ienākšana Latvijā paver lielus riskus, tomēr Nacionālā apvienība (NA) negrasās gāzt valdību, šādu viedokli sarunā pauda Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

«Cilvēkus jautājums par bēgļu iespējamo uzņemšanu Latvijā ļoti satrauc. Un mēs dzirdam daudzas atbildes, kā tas varētu notikt, kā tas ietekmētu drošības situāciju, kādi ir riski, ar kuriem jārēķinās, cik tas būtu godīgi attiecībā no tā, cik aizsargātas ir mūsu daudzbērnu ģimenes, kurās aug pieci un vairāk bērnu,» viņa sacīja.

«Cilvēkiem šie jautājumi sāp. Un līdz ar to es būtu vēlējusies, lai valdība šos jautājumus būtu vairāk skaidrojusi un cilvēki saņemtu atbildes un gūtu pārliecību, bet acīmredzot tā nav noticis,» klāstīja politiķe.

Saeimas spīkere informēja, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma («Vienotība») kopā ar iekšlietu ministru ir piekritusi nākt uz NA Saeimas frakcijas sēdi un izskaidrot deputātiem jautājumus, kas saistīti ar bēgļu iespējamo uzņemšanu.

«Diemžēl šodien mums sēde nebeidzās ne ar ko, mēs šīs atbildes neguvām. Bet deputātu rīcībā ir dažādi instrumenti, kā sasniegt vēlamo rezultātu,» teica Mūrniece.

Uz jautājumu, vai NA rīcība, parakstot lēmuma projektu par ārkārtas sēdes sasaukšanu bēgļu jautājumā kopā ar opozīciju, ir tulkojama kā mēģinājums gāzt valdību, Saeimas priekšsēdētāja atbildēja noraidoši.

«Šie apgalvojumi neiztur kritiku, tie izklausās vairāk nekā dīvaini. Ne velti Straujumas kundze ir piekritusi nākt uz mūsu frakcijas sēdi, un es to ļoti augstu vērtēju,» viņa norādīja.

Savukārt, komentējot «Vienotības» pārstāvju sacīto, ka NA ir pārkāpusi koalīcijas līgumu, Mūrniece atzina, ka laiku pa laikam katra partija, arī «Vienotība» un Zaļo un zemnieku savienība, pārkāpj koalīcijas līgumu.

«Bet šajā gadījumā Nacionālā apvienība arī diskusijās sadarbības padomē bija iezīmējusi, ka mūsu pozīcija ir citāda, mēs saskatām, ka bēgļu ienākšana un uzņemšana Latvijā paver lielus riskus, un pret to būtu jāizturas ļoti uzmanīgi,» akcentēja politiķe.

Uz jautājumu, kā vērtē iespēju, ka rudenī Latvijā varētu būt jauna valdība, Mūrniece atbildēja, ka «varbūt, ka prezidenta vēlēšanu spriedze varēja radīt iespaidu par to, ka valdība ir mazāk stabila nekā pirms tam».

«Ikvienai no valdības partijām ir savs redzējums, un tas jau būtu dīvaini, ja visām partijām būtu viens viedoklis, tad jau būtu tikai viena vienīga partija. Tas ir pilnīgi dabiski, ka ir dažādi redzējumi, un ir tas, ko mēģina saukt par domstarpībām. Tikai diskutējot no dažādām pusēm, mēs redzam, kā šo jautājumu attīstīt,» viņa teica.

Parlamenta spīkere piebilda, ka «šobrīd valdība ir stabila». Viņa pauda cerību, ka diskusijas par nākamā gada budžeta prioritātēm būs racionālas.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka ceturtdien kvoruma neesamības dēļ deputāti neuzdeva valdībai izskaidrot lēmumu par bēgļu uzņemšanu Latvijā.

Ceturtdien Saeimas ārkārtas sēdē, kuru trešdien ar 45 deputātu parakstu sasauca opozīcijas partijas, kā arī Nacionālā apvienība, netika pieņemts lēmums par uzdevuma došanu valdībai par bēgļu jautājuma skaidrošanu, jo par sagatavoto lēmumprojektu balsoja tikai 41 deputāts un atturējās divi, bet, pārbaudot reģistrāciju, konstatēts, ka uz sēdi ieradušies 68 deputāti.

Deputāti, kuri bija ieradušies uz Saeimas sēdi un nepiedalījās balsojumā, bija no «Vienotības» un ZZS jeb partijām, kuras arī valdībā atbalstīja bēgļu uzņemšanu Latvijā.

Balsojumā atturējās divi NA deputāti - Einārs Cilinskis un Ināra Mūrniece. Par lēmumprojektu balsoja «Saskaņas», lielākā daļa NA, kā arī «No sirds Latvijai» un Latvijas Reģionu apvienības deputāti.

Ņemot vērā, ka balsojums kvoruma neesamības dēļ nenotika, tas tiks iekļauts nākamās Saeimas sēdes darba kārtībā kā pirmais izskatāmais jautājums.

Koalīcijas partijas «Vienotība» Saeimas frakcijas vadītājas vietnieks un valdes loceklis Kārlis Šadurskis uzskata, ka NA, kopā ar opozīciju parakstot lēmuma projektu par ārkārtas sēdes sasaukšanu bēgļu jautājumā, ir pārkāpusi koalīcijas līgumu un premjerei būtu jāmaina viņas parlamentārais sekretārs Rihards Kols no NA.

Prezidijs bija sasaucis ārkārtas sēdi, kurā valdībai tiks uzdots sniegt skaidrojumu saistībā ar lēmumu Latvijā uzņemt 250 bēgļu.

Saeimas lēmumprojekts paredzēja uzdot Ministru kabinetam līdz 13.jūlijam sagatavot un iesniegt Saeimai detalizētu ziņojumu par bēgļu uzņemšanu Latvijā no Āfrikas un citiem bēgļu izcelsmes reģioniem, rīcības plānu bēgļu izmitināšanai un integrācijai Latvijas sabiedrībā, kā arī pamatot finansiālās izmaksas un sniegt skaidrojumu, no kādiem valsts budžeta līdzekļiem tiks segtas bēgļu izmitināšanas un integrācijas izmaksas triju gadu periodā.

Tāpat lēmumprojekts paredz līdz 14.jūlijam sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, kurā Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai būtu jāsniedz ziņojums par bēgļu uzņemšanu Latvijā no Āfrikas un citiem bēgļu izcelsmes reģioniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu