Ģimenes ārste: Atteikšanās no veselības aprūpes finansēšanas koncepcijas ir kārtējā politiķu izgāšanās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļa koncepcijas atzīšana par spēku zaudējušu izskatās pēc «kārtējās politiķu izgāšanās», uzskata Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide. Koncepcija paredzēja ieviest obligāto veselības apdrošināšanas kārtību.

Viņa sacīja, ka «atkal ir veidots projekts, nāk jauns ministrs, kurš uzskata, ka šo projektu nav iespējams realizēt, un atceļ to».

Veide gan arī norādīja, ka bijušās veselības ministres Ingrīdas Circenes laikā veidotais modelis neatrisinātu problēmas, kas pastāv nozarē.

«Tas, ka bija centieni risināt finansēšanas problēmas, vērtējams pozitīvi, tomēr modelis tās neatrisina.»

Ģimenes ārste arī uzskata, ka politiķi, ministrs un valdība šo jautājumu nerisina pēc būtības - netiek meklēts ceļš, kā nodrošināt pieejamu veselības aprūpi cilvēkiem. «Skaidrs, ka naudas nav, un tās ir par maz, bet valstij šis jautājums ir jārisina. Un, kā to risināt, tas ir politiķu ziņā,» piebilda Veide.

Viņa arī norādīja, ka koncepcijas modelis bija «pilnīgi sarežģīts un neskaidrs», un tas no veselības aprūpes sistēmas izslēdza lielu daļu iedzīvotāju. Ārste vērsa uzmanību, ka koncepcija nestimulētu arī nodokļu iekasēšanu, kā tas savā ziņā bija paredzēts, izveidojot obligāto veselības apdrošināšanu, jo iemaksas varētu veikt arī pirms operācijas. «Tas nebija labs risinājums, lai piesaistītu finansējumu,» vērtēja Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja.

Modelis arī uzliktu mediķiem pienākumu kontrolēt nodokļu nomaksu, kas nav viņu pienākums.

«Ir jābūt citam mehānismam, kā piespiest iedzīvotājus maksāt nodokļus,»

uzsvēra Veide.

Vaicāta, vai politiķiem nāksies atgriezties pie šī modeļa ieviešanas, Veide norādīja, ka pie šī - diez vai. Pēc viņas domām, ir jāmeklē cits risinājums, kā piesaistīt finansējumu veselības aprūpes sistēmai.

Asociācijas vadītāja arī izteica cerību, ka darbs pie risinājumu meklēšanas neapstāsies un tiks radīta cita koncepcija, kas uzlabos veselības aprūpi Latvijā.

Savukārt Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska informēja, ka atzinīgi vērtē ieceri koncepcijas projektu par veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeli atzīt par spēku zaudējušu.

Kozlovska norādīja, ka

modeļa īstenošanas gadījumā valsts finansētie veselības aprūpes pakalpojumi nebūtu pieejami vismaz 100 000 iedzīvotāju

- mazaizsargātām vai pat neaizsargātām iedzīvotāju kategorijām.

Jau ziņots, ka valsts sekretāru sanāksmē pagājušajā nedēļā izskatīts Veselības ministrijas (VM) sagatavotais Ministru kabineta rīkojuma projekts, kas paredz atzīt par spēku zaudējušu 2013.gadā valdības apstiprināto koncepcijas projektu par veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeli, informēja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Koncepcija paredzēja ieviest obligāto veselības apdrošināšanas kārtību.

2014.gada sākumā VM izstrādāja jaunu veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, kuru Saeima atbalstīja pirmajā lasījumā. Tas paredzēja ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, sasaistot tiesības uz valsts budžeta apmaksātu veselības aprūpi ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) deklarēšanu un nomaksu. Veselības aprūpes minimumu plānoja nodrošināt visiem valsts iedzīvotājiem neatkarīgi no IIN maksāšanas fakta - neatliekamo medicīnisko palīdzību, konkrētu diagnožu ārstēšanu un kompensējamos medikamentus ar 100% kompensāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu