Matīss: Valdības iekšienē nekādu nesaskaņu nav

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Laimdotas Straujumas (V) vadītās valdības iekšienē nav nekādu nesaskaņu, kas varētu novest pie tās krišanas, šorīt LNT situāciju valdībā raksturoja satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

Pēc viņa vārdiem, nekādas reālas sarunas par valdības maiņu pašlaik nenotiekot un publiskajā telpā izskanot vien spekulācijas, tomēr, ja «kādā teorētiskā gadījumā» Straujumas valdība kristu,

viņaprāt, būtu tikai loģiski, ka «Vienotība» premjera amatam piedāvātu partijas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu.

Matīss nesniedza tiešu vērtējumu pieļāvumiem, ka Straujuma varētu būt nogurusi vadīt valdību. Varēja noprast, ka viņš šādu iespēju vērtē skeptiski, tomēr politiķis uzsvēra, ka šis jautājums ir jāuzdod premjerei pašai, lai arī viņa tikko aiz muguras ir smaga prezidentūra Eiropas Savienībā un priekšā stāv ne mazāk sarežģīts darbs pie nākamā gada budžeta.

Politiķis atzina, ka

darbs pie nākamā gada budžeta būs smags,

jo katram ministram, kuram var nākties samazināt tēriņus, būs grūti paskaidrot savai nozarei, kāpēc izdevumi jāsamazina, lai arī kopumā ekonomikā vērojama neliela izaugsme. Matīss atzina, ka ministriem būtu jāsaprot, ka papildus līdzekļi ir nepieciešami tieši prioritātēm, kas primāri saistās ar valsts drošību.

Tajā pat laikā satiksmes ministrs cer, ka viņa vadītajā nozarē izdosies iegūt budžeta līdzekļu pieaugumu. Satiksmes ministrijas prioritātes budžetā būs ceļu atjaunošana, kur šogad varētu tikt sasniegts ceļu remontu rekords un kur nākamgad iecerēts papildus iegūt 35 miljonus eiro, un sabiedriskā transporta attīstība, kur iecerēts iegūt ap 12 miljonu eiro budžeta pieaugumu.

Kā ziņots, Āboltiņa ir atzinusi, ka gadījumā, ja kristu Straujumas valdība, tieši viņa būtu «Vienotības» nākamā premjera amata kandidāte. Politiķe atzina, ka teorētiski cīņās par nākamā gada budžetu Straujumas valdība var krist, un šādā gadījumā viņa būtu kandidāte uz atbildīgo amatu. Esmu gana daudz kritizēta, ka neesmu uzņēmusies politisko atbildību vadīt valdību, tāpēc valdības krišanas gadījumā partija ir nolēmusi pieturēties pie principa, ka tās vadītājs būs nākamais premjera amata kandidāts, sacīja Āboltiņa.

Deputāte gan vairākkārt uzsvēra, ka «mēs te runājam teorētiskā pieļāvuma izteiksmē», jo «Vienotībai» neesot pašmērķa gāzt Straujumas valdību, bet gan partija vēlas, lai šī valdība nostrādā līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām. Sekojoši arī viņas nokļūšana Ministru prezidenta krēslā neesot dienas kārtības jautājums.

Āboltiņa stāstīja, ka valdības nomaiņa šobrīd neesot politiķu dienaskārtībā, jo «matemātiskā loģika» Saeimā esot tāda, ka šī esot vienīgā iespējamā koalīcija, tāpēc politiķiem ir savstarpēji jāsastrādājas, nevis jāapkaro vienam otru. Politiķe noliedza apgalvojumus, ka viņas pārstāvētā partija jau meklētu jaunus koalīcijas partnerus. Pēc viņas teiktā, neviens no «Vienotības» - «es vai premjere» - nerunā ar opozīcijas partijām par kādām citām koalīcijām.

«Vienotības» līdere tomēr sūrojās, ka «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) ir vairākkārt pārkāpusi koalīcijas līgumu. Tagad tiek gaidīts, kad no atvaļinājuma atgriezīsies premjere, lai risinātu šos jautājumus un vērtētu «šo bezprecedenta gadījumu», kad koalīcijas partija vēršas pati pret savu valdību Satversmes tiesā.

Āboltiņa atgādināja par VL-TB/LNNK vēršanos pret bēgļu jautājuma risināšanu Latvijā. Pēc politiķes vārdiem, ja VL-TB/LNNK nevēlas neviena bēgļa nonākšanu Latvijā un ja šai partijai nepatīk ES solidaritātes politika, tad nākamais solis būtu rosināt stāties ārā no ES.

Nākamais jautājums, par kuru ir paredzamas asas politiskās cīņas, būs budžets, atzina Āboltiņa. Lai arī koalīcijas partijas ir solījušas valdību negāzt, budžets «varētu būt risks valdībai».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu