Dulevska: Tiesību piešķiršana NEPLP bloķēt mājaslapas palīdzēs apkarotu nelegālos kabeļoperatorus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tiesību piešķiršana Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) atsevišķos gadījumos pieņemt lēmumu par mājaslapas bloķēšanu būtu solis uz priekšu, lai apkarotu nelegālos kabeļoperatorus, uzskata NEPLP priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Aija Dulevska.

«Manuprāt, tas ir ļoti liels solis uz priekšu, lai apkarotu nelegālos kabeļoperatorus, kas izmanto intereneta platformu, lai nogādātu skatītājiem nelegālu saturu. Tas atstās pozitīvu ietekmi uz visiem legālajiem uzņēmējiem. Līdz ar to nebūs tā, ka tas, kurš vēlas pildīt likumu un strādāt legāli, ir sliktākā situācijā nekā tas, kurš vēlas strādāt nelegāli, un viņam neviens neko nevar padarīt. Mums ar Satiksmes ministriju (SM) par šo jautājumu ir bijušas diskusijas jau krietni ilgi. Ļoti apsveicami ir tas, ka SM ir nonākusi līdz praktiskam, ļoti konkrētam ierosinājumam,» informēja Dulevska.

Vienlaikus viņa uzsver - ja NEPLP tiek uzticēta papildu funkcija, tam ir jāseko līdzi arī finansējumam, jo patlaban kapacitātes šādas funkcijas veikšanai nepietiekot.

Dulevska informēja, ka pagaidām aprēķinu par nepieciešamajiem cilvēku un finansiālajiem resursiem nav. «Par šo ideju runājam teorētiskā līmenī, ka tas varētu notikt, bet praktiski neesam ar SM šo jautājumu izrunājuši. Līdz ar to SM ierosinājums - tas, ka tas jau notiek tādā līmenī, - mums ir jaunums. Tāpēc pašiem ir jādarbojas, lai mēs izstrādātu finansiālo pamatojumu. Ja NEPLP tiktu uzticēts šāds pienākums, protams, ka mēs šo pienākumu pildītu,» informēja Dulevska.

Kā skaidro NEPLP pārstāve, par pašreizējo situāciju sūdzas kabeļoperatori, sevišķi mazie kabeļoperatori, norādot, ka tā ir negodīga konkurence, jo nelegāliem operatoriem nav jāmaksā «pilnīgi nekas, ne nodokļi, nekas cits». «Viņi tikai iekasē naudu, kas ir daudz mazāka nekā oficiālajiem kabeļoperatoriem, un mierīgi dzīvo. Gan ar mazajiem, gan lielajiem kabeļoperatoriem ir bijušas sarunas par šo jautājumu. Neviens nav tik liels, lai varētu ļaut, ka Latvijā darbojas nelegāla televīzijas programmas izplatīšanas sistēma,» sacīja Dulevska.

Pēc viņas teiktā, patlaban vienīgais ceļš, kā ar šādiem gadījumiem cīnīties, ir vērsties tiesībsargājošās iestādēs ar sūdzību par autortiesību pārkāpumu. Tomēr pašlaik, kā liecinot pieredze, sūdzību izskatīšanas mehānisms ir ļoti smagnējs un bieži nerezultējas ar panākumiem.

Kā ziņots, šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludināts SM izstrādātais informatīvais ziņojums par priekšlikumiem televīzijas pakalpojumu sniedzēju internetā uzraudzības uzlabošanai. To vēl skatīs valdība.

SM uzskata, ka, lai veicinātu televīzijas satura internetā legālas aprites ievērošanu un novērstu autortiesību neievērošanu, nepieciešams definēt NEPLP tiesības apturēt nelikumīgo televīzijas satura pārraidītāju interneta lapu darbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu