Tiesībsargs: Runājot par bērnu drošību un komfortu Dziesmu svētkos, jābeidz atsaukties uz padomju laikiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Runājot par bērnu drošību, privātumu un komfortu Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā, jābeidz atsaukties uz padomju periodu, kurā attiecībā uz bērnu aizsardzību bija citi principi, šodien pēc tikšanās ar izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili sacīja tiesībsargs Juris Jansons.

Viņš sacīja, ka cilvēktiesības, it īpaši bērnu tiesību aizsardzība, nav nekas statisks. «Ja salīdzina ar padomju periodu, ko bieži piemin viens otrs mākslinieciskais vadītājs, kurš norāda, ka, ziniet, mēs arī toreiz gulējām šādos apstākļos un viss bija labi», tad bērnu tiesību aizsardzības joma ir «stipri» attīstījusies, pārliecināts skaidroja Jansons.

Šobrīd, runājot par bērnu tiesību aizsardzību, «mēs esam citā attīstības līmenī»,

it īpaši no normatīvo aktu viedokļa, pauda Jansons.

Tiesībsargs norādīja, ka, organizējot Dziesmu un deju svētkus, ir jārunā par infrastruktūru. Tomēr jautājums, vai infrastruktūra ir viesnīcas numuriņš ar atsevišķu dušu un labierīcībām, būtu pārspīlēts. «Bet, vai tā [infrastruktūra] ir skolas sporta zāle, kas nav paredzēta vairākiem desmitiem vai vairākiem simtiem bērnu, lai viņi var nodrošināt savas vajadzības, ir cits jautājums,» sacīja tiesībsargs, piebilstot, ka par šiem jautājumiem nākamo svētku organizatoriem būs jādomā.

Līdzīgi Jansons domā arī par pārvietojamajām tualetēm, kuras svētku laikā atradās Mežaparkā. «Mēs atrodamies jau 21.gadsmitā, un tās vienreizējās būdiņas no gada uz gadu vai no pasākuma uz pasākumu», kuras no higiēnas viedokļa nav «labākās telpas», rada papildu stresu bērniem.

Jau ziņots, ka šodien Seile tikās ar Jansonu, lai pārrunātu bērnu tiesību ievērošanu XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā.

Jau ziņots, ka 11.jūlija vakarā, kad Mežaparka estrādē notika svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus. Ņemot vērā minēto, izglītības un zinātnes ministre naktī nolēma atcelt nākamajā dienā paredzēto svētku gājienu, tomēr realitātē gājiens notika un dalībnieki tajā devās brīvprātīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu