Latvija nokavējusi divus gadus, lai parūpētos par adekvātu robežsardzi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvija ir nokavējusi vismaz divus gadus, lai realizētu robežsardzes iniciatīvas nelegālo robežšķērsotāju ierobežošanai. Piemēram, par cilvēku nelegālu ievešanu Latvijā, tādējādi palielinot imigrantu skaitu, viņu pārvadātāji-noziedznieki saņem nesamērīgi mazus sodus, atzīst Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars.

Trešdien intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» Normunds Gabars norādīja, ka šīs iniciatīvas valdībā apstiprinātas jau 2013.gadā, taču joprojām nav realizētas. Piemēram,

šogad jūlijā robežsargu skaitam vajadzēja būt palielinātam par 263 cilvēkiem, bet tas nav izdarīts.

Robežsargu skaita palielināšanai kopumā par 263 cilvēkiem pirmajā gadā no valsts budžeta nepieciešami papildu 890 tūkstoši eiro, bet gadu vēlāk - 2,4 miljoni eiro.

«Mēs uzturam šo prasību attiecībā uz nākamā gada valsts budžetu, taču jāsaprot, ka pat gadījumā, ja mēs tagad saņemam nepieciešamos līdzekļus, viena gada laikā šos cilvēkus sagatavot nav iespējams, lai viņi veiksmīgi varētu pildīt savus pienākumus,» sacīja Garbars.

Palielinās interese nelikumīgi šķērsot robežu tieši Latvijā

Tāpat Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars atzina, ka palielinājusies interese nelikumīgi šķērsot robežu tieši Latvijā. Pārsvarā tiek aizturēti nelegālie ieceļotāji no Vjetnamas, taču šogad aizturēta arī pa vienai cilvēku grupai no Afganistānas un Indijas. Jūlijā vien konstatēti 70 nelegālie robežas šķērsotāji. Garbars atzina, ka, piemēram, kaimiņvalstī Lietuvā aizturēto robežpārkāpēju skaits ir ievērojami mazāks.

Šogad no Latvijas izraidīti 119 cilvēki.

Tāpat Garbars norādīja, ka šogad vien ir bijuši deviņi notiesājuši spriedumi par nelegālu cilvēku pārvadāšanu, bet pērn gada laikā kopumā tādi bijuši tikai trīs.

Vienlaikus viņš pauda bažas, vai piemērotie sodi cilvēku pārvadātājiem ir adekvāti - par šādām darbībām piespriests piespiedu darbs vai arī cietumsods no trīs līdz sešiem mēnešiem.

Jau ziņots, ka pēdējo mēnešu laikā robežsargi regulāri aiztur Vjetnamas pilsoņus, kuri nelegāli cenšas iekļūt Latvijā, kā arī viņu pārvadātājus. Kopā šogad jau aizturēti 239 nelegālie imigranti, no kuriem 165 ir no Vjetnamas, 20 - no Afganistānas, 13 - no Krievijas, seši - no Irākas, pieci - Sīrijas. Tāpat kopumā aizturēti 52 viņu pārvadātāji, no tiem 22 ir Latvijas, 22 - no Krievijas, pa trīs - no Igaunijas un Polijas, bet pa vienam no Kirgizstānas un Tadžikistānas.

Savukārt visā 2014.gadā tika aizturēti 200 nelegālie imigranti un 19 pārvadātāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu