Atklātā vēstulē aizstāv bēgļu uzņemšanu un uzsver - cilvēku piesaiste ir iespēja Latvijai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atklātā vēstulē augstākajām valsts amatpersonām, kultūras ministrei un Saeimas deputātiem ap 160 zinātnieku, radošo darbinieku, uzņēmēju, reliģisko konfesiju un citu pilsoniskās sabiedrības pārstāvju aizstāvējuši bēgļu uzņemšanu, uzsvērot, ka jaunu cilvēku piesaiste ir iespēja Latvijas attīstībai, sacīts vēstulē, kas publicēta interneta žurnālā «Satori.lv».

«Tikai pagājušā gada laikā no Latvijas aizbraukuši vairāk nekā 22 tūkstoši cilvēku – aptuveni 2000 katru mēnesi. Mēs esam pārliecināti, ka šādā situācijā uzskatīt divos gados paredzēto 250 bēgļu uzņemšanu par apdraudējumu ir absurdi. Turklāt ne tikai tāpēc, ka šo cilvēku skaits ir niecīgs, bet arī tāpēc, ka jaunu cilvēku piesaiste ir iespēja Latvijas attīstībai,» sacīts vēstulē.

Vēstules autori un atbalstītāji arī norāda, ka bēgļu kustība ir neizbēgama realitāte.

«Bēgļu situācija ir starptautiska problēma un Latvijai kā starptautiskās sabiedrības loceklei šīs problēmas risināšanā ir un būs jāpiedalās. Pašlaik šo slogu ir spiestas nest jaunattīstības valstis un dažas Eiropas Savienības valstis. Latvijai, kas kopš 2000. gada Eiropas fondu finansējumā saņēmusi gandrīz sešus miljardus eiro, ir jāspēj dot pretī vismaz tik daudz kā mājas dažiem simtiem kara, bada un nabadzības apdraudētu cilvēku,» pausts vēstulē.

Tāpēc no valdības un citām atbildīgām iestādēm tiek sagaidīts detalizēts pasākumu plāns bēgļu uzņemšanai un integrācijai. «Plānu, kurš, mācoties no citu valstu pieredzes un kļūdām, sniegtu šiem cilvēkiem iespēju uzsākt jaunu dzīvi Latvijā, apgūstot latviešu valodu, iekļaujoties Latvijas sabiedrībā, strādājot pašiem un radot darba vietas citiem. Mēs aicinām valdību regulāri iepazīstināt sabiedrību ar šī plāna īstenošanu, mazinot Latvijas pilsoņu vidū valdošo satraukumu un bažas,» uzsvērts atklātajā vēstulē.

Īpašs aicinājums veltīts politiķiem, kuri aicināti saviem biedriem un sekotājiem atgādināt, ka Latvijā neviens cilvēks nedrīkst tikt diskriminēts ādas krāsas, reliģiskās piederības, seksuālās orientācijas vai tautības dēļ.

Vēstules autori ir vēsturnieki Una Bergmane un Gustavs Strenga, uzņēmēja Olga Procevska, filozofijas maģistrs, redaktors Helmuts Caune, biedrības «Progresīvie» vadītājs Ansis Dobelis, vēstures doktors, LU Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieks Kaspars Zellis, bet savu atbalstu vēstulei izteikuši vairāki desmiti cilvēku.

Jau ziņots, ka Latvijas valdība nolēma, ka Latvija brīvprātīgi uzņems 250 bēgļu. Tagad ministrijām kopā ar pašvaldībām būs jāstrādā pie integrācijas politikas nākamajiem gadiem.

Tāpat jau vēstīts, ka otrdien iepretim Ministru kabineta ēkai notika protests pret bēgļu uzņemšanu, kuru atbalstīja arī koalīcijā ietilpstošā Nacionālā apvienība (NA). Protestā piedalījās ap 300 cilvēkiem. Tajā bija redzami daudzi plakāti, kas saturēja rasistiskus saukļus.

Drošības policijā aģentūru BNS informēja, ka izvērtējusi piketā pret bēgļiem izmantoto plakātu saturu, bet neviens kriminālprocess nav sākts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu