Ko krievu troļļi troļļo par Latviju?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Šogad 30.jūlijā Vika Batajeva (@VikusiaB) mikroblogošanas vietnē tvitter krieviski ierakstīja: «Rīgas mērs Nils Ušakovs paziņoja, ka pilsētā nav kur izvietot bēgļus». Līdzīgi par norisēm Latvijā interesējas Oļegs Aleksandrovičs (@OlegkaKH). Tāpat kā Vika, arī Oļegs ir no Maskavas, tviterī jau četrus gadus.

No Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem uz Eiropu plūstošo bēgļu straume un neskaidrība, kā ar to tikt galā, pēdējos mēnešus ir kļuvis par vienu no karstākajiem apspriešanas tematiem Latvijas politikā un sabiedrībā. Nikas tvitera profilā redzama simpātiska jauna sieviete ar blondiem matiem, aiz vienas auss aizsprausta sarkana puķe. Fonā bilde ar Vecrīgas panorāmu. Aprakstā par sevi viņa norādījusi, ka ir no Maskavas un «rakstu blogu par #Latviju. Varu izstāstīt par apskates vērtām vietām». Tviterī maskaviete ir četrus gadus, raksta vidēji desmit tvītus dienā. Gandrīz visi tie ir par notiekošo Latvijā.

Līdzīgi par norisēm Latvijā interesējas Oļegs Aleksandrovičs (@OlegkaKH). Tāpat kā Vika, arī Oļegs ir no Maskavas, tviterī jau četrus gadus, aprakstā par sevi minēts: «blogs par #Latviju. Ekskursiju firma». Melnbaltajā bildē labi trenēts, muskuļots vīrietis, kas atgādina Holivudas filmu zvaigzni. Fonā - Latvijas karogs.

Oļegu un Viku vieno ne tikai interese par Latviju un reģistrācijas laiks tviterī. Viņi arī raksta identiski vienādus tvītus. Visticamāk, ne viens, ne otrs nav reāli cilvēki. Viņi ir «troļļi» - viltoti tvitera profili ar mērķi radīt noteikta satura tvītus. Šajā gadījumā - par Latviju.

Vikas fotogrāfija ir paņemta no kādas fotogrāfiju izgatavošanas firmas mājaslapas. Ne viņa, ne Oļegs nav atrodami citos sociālajos tīklos. Viņi nekad neatbild uz citu cilvēku ierakstiem un neatsaucās arī uz Re:Baltica lūgumu, kas šķiet netipiski ekskursiju organizētājiem.

30.jūlija Ušakova paziņojums, ka Rīga nav gatava bēgļiem, tika tvītots no 44 dažādiem profiliem, un tie visi izskatās viltoti - ziņa sakrīt vārds vārdā. Tai nav pievienota saite uz oriģinālo ziņu. No visiem profiliem tā izsūtīta precīzi vienā laikā - 11:46. Tas ļauj secināt, ka šos ierakstus automātiski izsūta datorprogramma, nevis dzīvi cilvēki.

Troļļi

Līdzīga sakritība ir arī citām ziņām. Piemēram, 1.augustā 47 cilvēki precīzi tajā pašā minūtē krieviski tvīto, ka «Latvijā pieaudzis asinsdonoru skaits». Savukārt 31.jūlijā visus šos pašus cilvēkus it kā no Krievijas satrauc, ka notikušas izmaiņas Daugavpils reģionālās slimnīcas vadībā.

Pārsvarā šie profili izveidoti 2011.gadā un tiem ir vidēji 4000 - 7000 sekotāji. Taču arī tie izskatās viltoti. Iepriekš minētajam «Oļegam» augusta sākumā sekoja 7697 sekotāji. Lielai daļai profilu foto bija zīmēti Disneja multfilmu varoņi ar tādiem vārdiem kā @nhardCon, @atnorchagw un @ymsgepih. Tieši tas pats novērojams arī seksīgās «Nikas» profilā. Turklāt visi viltus profili arī seko viens otram.

«Oļegs» un «Nika» tvītošanas ziņā atpaliek no VillanuevaLai (@VillanuevaLai) un Voislava Sokolova (@hwejdaLuca). Analizējot tvītus, Re:Baltica secina, ka abi pieskaitāmi citam tvitera troļļu vilnim, kas radīti 2013.gadā. Viņi ir vēl aktīvāki tvītotāji un raksta ne tikai par Latviju. VillanuevaLai, kas, pēc neskaidrā foto spriežot, ir garkājaina būtne puķainā kleitā, kopš 2013.gada marta tviterī ierakstījusi 173 tūkstošus reižu. Savukārt Voislavs, kura bildē ir kāda brazīliešu modele, kas piedzima kā vīrietis, tvītojis 14 300 reižu. Tas nozīmē - vidēji 100 ieraksti dienā.

Re:Baltica saskaitīja gandrīz 50 līdzīgus tvitera kontus, kas radīti 2013.gada martā un ir ar rekordlielu ierakstu skaitu. Atšķirībā no «Nikas» un «Oļega», kas raksta visdažādākās ziņas tikai par Latviju, šie jau ir troļļi ar starptautiskām interesēm. Raksta par Latviju, Krieviju, Izraēlu un citām valstīm. Piemēram, šā raksta tapšanas brīdī, 3.augusta vakarā, pēdējie ieraksti Voislava Sokolova profilā ir par Omskas gubernatora vēlēšanām; «Baltijā ticība «okupācijai» pārvērtusies par sava veida reliģiju», savukārt «Vašingtona atļāvusi aviācijai bombardēt Asada armiju».

Izskatās, ka ar «starptautiskajiem» profiliem troļļu fabrikas īpašnieki grib arī nopelnīt, jo starp ziņām par notiekošo pasaulē tiek reklamētas arī lampas, pulksteņi un pārdoti dzīvokļi.

Krievijas nauda. Pētījumi

Tvītu saturs lielākoties pozitīvā gaismā parāda Krieviju un tās rīcību ārpolitikā. Savukārt par Latviju rakstītās ziņas valsti parāda negatīvā gaismā - politiķi strīdas, zeļ korupcija, ASV izvieto savu bruņu tehniku. Labvēlīga attieksme ir pret Rīgas mēru Nilu Ušakovu, saudzēts tika arī iepriekšējais prezidents Andris Bērziņš. Izskatās, ka par jauno prezidentu Raimondu Vējoni troļļi vēl nav izšķīrušies, kurā kategorijā iedalīt.

Ticamāk, ka konkrēto viltus profilu rakstītās ziņas ir domātas krieviski runājošajiem, jo tvīti ir krievu valodā. Tie veido priekšstatu par Latviju, jo parādās pirmie, meklējot ziņas par valsti. To nodrošina viltus profilos ieliktais atslēgas vārds ar tēmturi #Latvijā (#Латвии), ko izmanto arī Krievijas valsts mediji.

3.augustā, ierakstot tvitera meklētājā krieviski #Latvijā, varēja uzzināt, ka Latvijas prezidents nolēmis pārbaudīt, vai par viņu nav ziņu čekas maisos; Latvijā sākta parakstu vākšana, lai izveidotu koncentrācijas nometnes krieviem; Rīga atteikusies uzņemt bēgļus no Āfrikas; valsts valodas komisija aizliegusi Vējonim runāt krieviski.

Re:Baltica pētījums

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu