Pētījums: Septiņas organizācijas Latvijā no Krievijas saņēmušas vismaz € 680 000

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Re:Baltica/Mistrus Media

Salīdzinot divu Krievijas fondu publicētās ziņas ar Baltijas valstu nevalstisko organizāciju (NVO) gada pārskatiem, Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs «Re:Baltica» veiktajā izmeklēšanā konstatējis vairāk nekā 40 organizācijas Baltijā, caur kurām pēdējos trīs gados relatīvi nabadzīgajā NVO sektorā legāli ieplūdis, pēc vispieticīgākajām aplēsēm, vismaz pusotrs miljons eiro.

Turklāt tām nav citu būtisku naudas avotu kā granti, no kuriem daļa norāda, ka tie nāk no Krievijas, daļa - nē. Trešā vienojošā iezīme ir fakts, ka 68% saņēmēju ir saistīti ar mazietekmīgām prokremliskām politiskajām partijām Baltijā. Latvijā šo organizāciju pārstāvji ir dāsni savu partiju ziedotāji, līdz ar to nevar izslēgt, ka Kremļa nauda nonāk arī partiju kasēs, norādījusi «Re:Baltica».

Runājot par Krievijas atbalstītajām organizācijām, Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets centram skaidrojis, ka viņu pamatfunkcija ir īstenot informatīvās ietekmes pasākumus. «Viņi tiek izmantoti kā informatīvās ietekmes aģenti ar uzdevumu konstruēt sabiedriskajā domā Krievijas interesēm atbilstošus dažādus vēstījumus,» pauda Mežviets.

Latvijā no septiņiem finansējuma saņēmējiem to skaidri ir deklarējuši četri, bet pārējie par summām runāt atsakās.

Kopējais finansējums trīs gados šai grupai varētu būt lielāks par 680 000 eiro, savā pētījumā secinājis centrs.

Kā liecina gada pārskati, lielāko daļu jeb 290 000 eiro trīs fonda darbības gados saņēmusi Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Tatjanas Ždanokas dibinātā «Latvijas Cilvēktiesību komiteja», kuras oficiālie darbības mērķi ir aizstāvēt īrnieku un mazākumtautību tiesības.

Finansējumu saņēmis arī Krievijas vēsturnieks Valērijs Engels, kurš Latvijā nodarbojas ar nekustamo īpašumu tirdzniecību. Kremļa naudas saņēmēju sarakstā Engels figurē arī kā NVO «Eiropas demokrātijas attīstības centrs» pārstāvis. Šis centrs trīs gados no nedeklarētiem avotiem saņēmis 83 627 eiro, bet Latvijā faktiski nav redzēts darbojamies. Savukārt Krievijas vēstniecības galvenais koordinators krievu tautiešu organizācijām Latvijā Viktors Guščins naudu saņēmis kā Baltijas etnisko studiju centra vadītājs. No dažādiem Krievijas avotiem centrs saņēmis 78 133 eiro, liecina gada pārskats.

Tikmēr Aleksandrs Gapoņenko, kurš nav Latvijas pilsonis, pārstāv vairākas NVO, taču Krievijas nauda viņam nākusi caur «Eiropas pētījumu centru». Pats Gapoņenko kanālam «Al Jazeera» stāstījis, ka Krievijas fonds viņam samaksājis 7000 eiro, taču, kā norādījusi «Re:Baltica», organizācijas gada pārskats liecina, ka tā pērn ieņēmusi vairāk nekā 29 tūkstošus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu