Farmācijas nozares pārstāvji atbalsta VM iecerēto ZVA funkciju pārdali

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Farmācijas nozares dalībnieku intereses pārstāvošās organizācijas kopumā atbalsta Veselības ministrijas (VM) iecerēto atsevišķu Zāļu valsts aģentūras (ZVA) funkciju pārdali, bet vienlaikus prasa ministrijai veikt uzlabojumus normatīvajos aktos, aģentūrai LETA apstiprināja aptaujāto organizāciju pārstāvji.

Latvijas Zāļu lieltirgotāju asociācijas (LZLA) valdes priekšsēdētājs un Aptieku īpašnieku asociācijas (AĪA) valdes loceklis Mārcis Rutulis aģentūrai LETA norāda, ka, veicot izmaiņas ZVA, LZLA un AĪA aicina ministriju saglabāt vai drīzāk uzlabot caurskatāmību procesos, kāda tā līdz šim ir bijusi ZVA.

Tāpat LZLA un AĪA aicina VM pilnveidot un precizēt normatīvos aktus saistībā ar aptieku licencēšanu, lai izvairītos no strīdīgo jautājumu interpretācijas. Proti, strīdīgos jautājumus nepieciešams konkrēti definēt un uzlabot ar Ministru kabineta (MK) noteikumu pilnveidošanu.

LZLA un AĪA uzsver, ka ir svarīgi, lai licencēšanu vai atbilstības novērtēšanas strīdu gadījumā būtu objektīva un ātra apelācijas pirmstiesas institūcija, kas strīdus izskata, jo, ja agrāk par ZVA lēmumiem varēja apelēt VM, tad pēc šo normu stāšanās spēkā lēmuma pieņēmējs un sūdzības izskatītājs ir viena iestāde.

Saistībā ar atbilstības novērtēšanu būtiski ir nodalīt Veselības inspekcijas (VI) kontroles un kvalitātes nodaļas, lai izvairītos no iespējamiem interešu konfliktiem un aizdomām par procesu objektivitāti. Saistībā ar klīnisko pētījumu jomas reorganizāciju LZLA un AĪA pauž atbalstu iniciatīvai, ja tās rezultātā tiks panākta lielāka kontrole pār nozari un analīze par klīniskajos pētījumos iesaistītajiem pacientiem, finansēm, ārstiem.

LZLA un AĪA uzsver, ka ir ļoti būtiski, lai reorganizācijas rezultātā netiktu pazaudēti augstvērtīgi speciālisti, kas līdz šim ir strādājuši ZVA, atzīmē Rutulis.

Arī Latvijas Zāļu paralēlā importa asociācijas (LZPIA) atbalsta VM ieceri reorganizēt ZVA, nododot atsevišķas funkcijas un uzdevumus VM un VI, paužot cerību, ka tādējādi VM izdosies mazināt administratīvo slogu un paaugstināt valsts pārvaldes darbības efektivitāti, kā arī lietderīgāk izmantot cilvēkresursu kapacitāti, aģentūrai LETA norāda LZPIA valdes priekšsēdētāja Indra Valeine.

Viņa arī norāda, ka LZPIA nav nekādu bažu un iebilžu attiecībā uz šo likumprojektu. «Aizvakar notikusī sanāksme ar VM viesa mums pārliecību, ka process stiprinās, paātrinās un optimizēs jauno paralēlā importa produktu reģistrāciju, ievešanu un lētāku produktu pieejamību pacientiem Latvijas tirgū, ņemot vērā, ka šī būs tieši ZVA funkcija.»

LZPIA atbalsta VM likumprojektu, cerot, ka arī grozījumos Farmācijas likumā tiks precizētas visas strīdīgās (iepriekš šauras) vietas un tiks pieņemti grozījumi MK noteikumos Nr.416 ar skaidru un detalizētu informāciju tajos, kas neatstāj vietu interpretācijai vai nepareizai likuma tulkošanai, atzīmē Valeine.

Savukārt Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) izpilddirektore Dita Erna Sīle informē, ka SIFFA nav izteikusi atbalstu ZVA reorganizācijai jautājumos, kas skar izmaiņas zāļu ražotāju attiecībās ar valsti.

Tiesa, viņa neatklāj, vai SIFFA neatbalsta VM ieceri tikai šajos jautājumos vai vispār, bet norāda, ka patlaban notiek ministrijā notikušās sanāksmes protokola saskaņošana. «Šobrīd turpinās sanāksmes protokola ar VM saskaņošana, kurā arī šo SIFFA nostāju vēlamies precizēt. Plānojam formulēt savu nostāju vēstulē, kas tiks drīzumā izplatīta.»

Jau vēstīts, ka AĪA valdes priekšsēdētājs Jānis Lībķens atzina, ka ZVA funkciju pārdale varētu samazināt komersantu izmaksas. Tomēr kopumā viņš uzskata, ka komersantiem nav nekādas atšķirības, kurš izsniedz licenci vai arī veic citas likumā paredzētas darbības. «No tāda viedokļa nav nekādas atšķirības, vai šīs funkcijas pilda ZVA vai VM. Komersantiem ir svarīgi, lai licenču izsniegšana noritētu korekti, savlaicīgi un bez liekiem birokrātiskiem šķēršļiem.»

Bet Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente Kitija Blumfelde aģentūrai LETA iepriekš teica, ka izmaiņas ZVA, pārdalot atsevišķas funkcijas VM un VI, var ieviest haosu pietiekami sakārtotā sistēmā. Proti, šādas izmaiņas var ieviest haosu no procedūru viedokļa, jo tas var prasīt pietiekami apjomīgas izmaiņas vairākos citos normatīvajos aktos, jaunus cilvēku resursus, jaunu procesu izstrādi, ieviešanu un citas izmaiņas.

Kā ziņots, izstrādātais VM noteikumu projekts paredz novērst funkciju dublēšanos starp ZVA un VI, paredzot, ka līdzšinējās ZVA funkcijas, kas saistītas ar farmaceitiskās darbības atbilstības novērtēšanu, būtu jāpārņem VI.

Tāpat VM izstrādātais projekts paredz VM nodot ZVA līdzšinējās funkcijas, kas saistās ar speciālās atļaujas (licenču) izsniegšanu farmaceitiskās darbības veikšanai vietējiem uzņēmumiem, kā arī atļauju izsniegšanu zāļu klīnisko pētījumu veikšanai un to uzraudzību, norādīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Diskusijā piedalījās pārstāvji no Farmaceitu biedrības, Brīvo farmaceitu apvienības, Aptieku biedrības, Zāļu lieltirgotāju asociācijas, Zāļu Paralēlā importa asociācijas, Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas un no Aptieku īpašnieku asociācijas.

Kā ziņots, Ministru kabinets (MK) 25.augusta sēdē uz nedēļu atlika lēmuma pieņemšanu par VM izstrādāto MK noteikumu projektu, kas paredz atsevišķu ZVA funkciju pārdali VI un VM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu