Pētījums: Sākot agrīnu HIV ārstēšanu, 35 gadu laikā izdotos apturēt AIDS epidēmiju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sākot HIV ārstēšanu, kad imunitātes šūnu skaits asinīs ir samazinājies līdz 500 šūnām uz kubikmilimetru asiņu, ne 350, kā tas ir daudzviet Eiropā, 35 gadu laikā izdotos apturēt AIDS epidēmiju, secināts pētījumā «Start», kas izstrādāts Apvienoto Nāciju HIV/AIDS programmā UNAIDS.

Kā informēja izdevuma «Veselības ekonomists» pārstāve Dace Plato, pētījums apliecina, ka

HIV izplatības ierobežošanā ārkārtīgi liela nozīme ir savlaicīgi uzsāktai ārstēšanai.

Pētījums liecina, ka antiretrovirālās terapijas sākšana uzreiz pēc HIV diagnosticēšanas palielina iespēju aizkavēt vīrusa izplatīšanās risku, kas rodas gaidot, kamēr imunitātes šūnu skaits asinīs ir samazinājies līdz 350 šūnām uz kubikmilimetru asiņu, kad parasti tiek uzsākta ārstēšana.

Ja HIV inficēto ārstēšana tiek sākta stadijā, kad šo šūnu līmenis ir 500 uz kubikmilimetru asiņu, risks, ka vīruss progresēs līdz AIDS diagnozei, kā arī citām nopietnām saslimšanām vai pat nāvei, samazinās par 53%.

Pētījuma autori arī atzīmē, ka

agrāka HIV ārstniecības nodrošināšana nozīmē gan labākus rezultātus HIV inficētajiem, gan mazākus valsts izdevumus veselības aprūpei.

Pētījumā aprēķināts, ka katrs investētais ASV dolārs (0,89 eiro) HIV ārstēšanā rada 17 dolāru (15,16 eiro) ekonomisko ieguvumu.

Uzsākot agrāku terapiju, tiek ietaupīti 43% no nākotnē paredzamajiem izdevumiem,

ko nāktos tērēt, ārstējot HIV radītās papildu saslimšanas - tuberkulozi, sēnīšu infekcijas, vēzi, diabētu un citas.

Cilvēkresursu ziņā ieguvumi būtu vēl lielāki - nepilnu divu paaudžu jeb 35 gadu laikā tiktu apturēta AIDS epidēmija.

Tādējādi kopumā pasaules ekonomikai iegūtu 760 miljonus dzīves gadu.

Kā norāda Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras docente Anda Ķīvīte, Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kur, pretēji ekspertu ieteikumiem un arī UNAIDS pētījumā paustajām atziņām, HIV inficēto pacientu ārstēšana ar antiretrovirālām zālēm tiek sākta novēloti jeb tikai tad, kad imunitātes šūnu līmenis ir nokritis līdz 200 šūnām uz kubikmilimetru asiņu. Līdz ar to

Latvijā vīrusa ārstēšana ir izmaksu neefektīva un HIV infekcijas ārstēšanas izmaksas arvien pieaug, savukārt vīrusa izplatība notiek ievērojami straujāk nekā citās valstīs,

uzsvēra Ķīvīte.

Latvijā faktiski HIV pacientu ārstēšana tiek sākta jau AIDS stadijā, kad cilvēka imunitāte ir galēji novājināta un pamatslimībai var būt pievienojušās smagas blakusslimības, kā vēzis, tuberkuloze un citas saslimšanas, kuru ārstēšanai no veselības budžeta arī ir jātērē ievērojami līdzekļi. Līdz ar to līdzekļi HIV ārstēšanai tiek izmantotie neefektīvi, norādīja Ķīvīte.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu