Vējonis: Pret pedofiliem jāvēršas ar vislielāko bardzību; jāsoda arī neziņotāji

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pret cilvēkiem, kuri pastrādā noziegumus, kas ir saistīti ar seksuālu vardarbību pret bērniem, ir jāvēršas ar vislielāko bardzību, kā arī ir jāsoda ģimenes locekļi, kas neziņo par notiekošo, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vējonis trešdien pēc tikšanās ar valdības vadītāju Laimdotu Straujumu atzina, ka noziegumi pret bērniem ir krimināli sodāmi un ar vislielāko bardzību jāvēršas pret tiem cilvēkiem, kas pastrādā šādus nodarījumus. Prezidents vienlaikus pauda uzskatu, ka pašreizējā sodu sistēma ir adekvāta, bet ir jautājums par to, vai tiesneši piemēro adekvātus sodus par attiecīgajiem nodarījumiem.

«Mums valstī ir jānodrošina soda neizbēgamība, lai katram ir skaidrs - ja viņš pastrādā kādu noziegumu, viņš par to tiek sodīts.

Mums jāstrādā ir ar dzimumnoziedzniekiem, lai būtu speciālās sociālās programmas - probācijas programmas - [kas] viņus mēģinātu uzlikt uz pareizā ceļa, lai nekādos gadījumos viņi vairs neatkārtotu pret bērniem noziegumus,» uzsvēra Vējonis.

Vējonis atgādināja, ka Tieslietu ministrija ir sagatavojusi priekšlikumus likumdošanas uzlabošanai un, Saeimai uzsākot rudens sesiju, parlamentā notiks diskusijas par tiem. «Es domāju, ka kopumā likumdošana ir kārtībā, bet

nepieciešams nodrošināt, lai tiesneši pieņemtu lēmumus adekvāti nodarījumam,»

teica Valsts prezidents.

Kā būtisku aspektu prezidents izcēla nepieciešamību strādāt pie tiesnešu apmācības, lai vairotu to izpratni par konkrēto jautājumu - vai ir veikts dzimumnoziegums pret bērnu, vai arī konstatējams cits pārkāpums. «[Lai] tiesneši vienmēr vienādi izprot sodu piemērojamības nepieciešamību un konkrētā jautājuma nianses,» uzsvēra Vējonis.

Tāpat Valsts prezidents pauda uzskatu, ka arī

sabiedrībai jābūt tādai, kas redz un ziņo par iespējamiem dzimumnoziegumiem pret bērniem.

«Mēs nedrīkstam palikt malā. Patiesībā cilvēki bieži vien ir radinieki tiem bērniem [kuri cietuši no seksuālas vardarbības]. Tie nav gluži sveši cilvēki.

Ja ģimene un ģimenes locekļi slēpj to, ka pret bērniem tiek izdarīti dzimumnoziegumi, tad arī pārējie ģimenes locekļi būtu jāsoda par noklusēšanu.

Ja mēs to nedarīsim, šādi gadījumi varēs atkārtoties un atkārtoties. Mēs tiešām ne no kā nemācīsimies? Man negribētos, lai tā notiktu,» norādīja Vējonis.

Jau ziņots, ka pēdējo nedēļu laikā atklāti vairāki gadījumi, kad bērni tikuši seksuāli izmantoti. Otrdien policija pavēstīja par aizturētu pedofilu, kas ilgus gadus darbojies interneta vidē. Vīrietis bija izdomājusi shēmu lai, apmānot interneta lietotājus, iesaistītu viņus pornogrāfiska materiālu izgatavošanā un izplatīšanā, vēlāk izveidojot šo personu datubāzi. Savukārt iepriekš atklājās, ka Koknesē seksuāla vardarbība tika vērsta pret desmit mēnešus vecu metieni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu