VK: daļai amatpersonu nav sajūtas, ka budžeta līdzekļi ir visu «kopējais maciņš»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Daļai valsts amatpersonu nav sajūtas, ka budžeta līdzekļi ir visu valsts iedzīvotāju «kopējais maciņš», uzskata valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Krūmiņa intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» norādīja, ka Valsts kontrole (VK) vēlētos, lai šī situācija mainītos un ir sagatavojusi grozījumus likumdošanā, kas paredz - ja kādas amatpersonas rīcības rezultātā ir nodarīti zaudējumi valsts vai pašvaldības budžetam, vispirms tiek dota iespēja laikā revidējamai vienībai vērsties ar piedziņu pret attiecīgo amatpersonu. Savukārt, ja šī institūcija to neizdara, tad to veiks Valsts kontrole.

Valsts kontroliere paskaidroja, ka pašreizējā likumdošana ļauj augstākstāvošām institūcijām vērsties ar šādu piedziņu, bet tas netiek darīts. «Likuma grozījumiem ir jābūt tādam stimulam, kas liek padomāt - ja jūs to nedarīsiet paši, VK to izdarīs,» sacīja Krūmiņa.

Situāciju, kāda patlaban ir izšķērdēto līdzekļu piedziņas jomā, Krūmiņa vērtēja kā ļoti sliktu.

«Tikai ļoti, ļoti retos gadījumos institūcijas ir vērsušās pret šīm personām, lai piedzītu nelikumīgas rīcības nodarītus zaudējumus.

Kur ir atbildība publiskajā sektorā? Diemžēl viņas nav.

Vienai daļai amatpersonu, manuprāt, publiskajā sektorā nav tās sajūtas, ka tas ir visu mūsu kopējais maciņš,» uzsvēra Krūmiņa.

Kontroliere atzina, ka publiskajā sektorā ir jābūt tieši tādai pašai pieejai, kā privātajā. «Es zinu, kas notiktu tad, ja privātajā sektorā kāds darbinieks nodarītu zaudējumus uzņēmumam. Notiktu zaudējumu piedziņa,» sacīja Krūmiņa.

Paredzēts, ka trešdien ar VK priekšlikumiem tiks iepazīstināti Saeimas deputāti Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu