LTV: prokuroru Bunku apsūdz par noslēpumu izpaušanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis Ģenerālprokuratūru saukt pie kriminālatbildības kādu nu jau bijušo Rīgas tiesu apgabala prokuroru, ceturtdienas vakarā ziņoja LTV raidījums «Panorāma».

Viņam inkriminē neizpaužamu ziņu sniegšanu trešajām personām. «Panorāmas» rīcībā esošā informācija liecina, ka aizdomu ēna krīt pār Zigurdu Bunku, kurš, iespējams, nopludinājis informāciju no dienesta datu bāzēm.

Bijušais prokurors savulaik uzturēja apsūdzību pret korupcijā notiesāto Jūrmalas mēru Juri Hlevicki. Par ko Bunku konkrēti tur aizdomās, KNAB vadība neatklāj, vien apstiprina, ka vērsušies pret prokuratūras darbinieku, veicot arī kratīšanu viņa darba kabinetā.

«Jautājums, vai tas ir prokurors? Jā! Mums katru dienu notiek darbs pie vairākām lietām, tajā skaitā pret prokuratūras un policijas darbiniekiem,» teica KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Bunks jau iesniedzis atlūgumu. «Tāds cilvēks vairs prokuratūrā nestrādā,» teica ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Pārkāpumu raksturs esot saistīts ar likumsargiem pieejamo datu bāzu nelikumīgu izmantošanu.

«Runa ir par to, ka likumsargi grib palīdzēt draugiem un radiem. Piemēram, paskaties, kas par īpašniekiem bijuši mašīnai. Man kāds ir parādā, kāda ir viņa adrese, un tamlīdzīgi. To darīt nedrīkst,» sacīja Kalnmeiers.

Eksprokuroram Bunkam KNAB prasa izvirzīt apsūdzības pēc Krimināllikuma 329. panta – par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu. Ja tiesa viņu atzīs par vainīgu, var piespriest piespiedu darbu vai naudas sodu.

Pēc daudz smagāka panta – par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu - nesen notiesāts bijušais Augstākās tiesas tiesnesis Ervīns Kušķis. Būdams atbildīgs par sankciju došanu telefonsarunu noklausīšanai, kā arī kratīšanas veikšanai, viņš bija brīdinājis cilvēkus, kuru sarunas interesēja policiju.

Par šo pārkāpumu bargākais sods ir brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem vai naudas sods līdz 200 minimālajām mēnešalgām. Bet bijušais tiesnesis, vienojoties ar prokuratūru, saņēmis vien 50 stundu piespiedu darbu, kuru jau atstrādājis.

Vai bijušā tiesneša un prokurora likumpārkāpumi ir savstarpēji saistīti, Ģenerālprokuratūra ceturtdien no komentāriem atturējās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu