Juglas vidusskolas direktore: reizēm necenzētie vārdi ir nepieciešami

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Jau ziņots, ka pēc kāda dzejnieces Agneses Krivades dzejoļa izmantošanas mācību procesā Āgenskalna Valsts ģimnāzijas skolotāja Iveta Ratinīka saņēmusi aizrādījumu no skolas vadības un norādījumu šādus tekstus mācību procesā vairs nelietot. Rīgas Juglas vidusskolas direktore Aija Melle, kuras vadītajā iestādē Krivade savā laikā mācījās, norāda, ka deputāti ir «aizgājuši ļoti dziļā grāvī», diskutējot par to, kas ir tikumisks un kas - netikumisks.

Melle šorīt intervijā Latvijas radio norādīja, ka reizēm necenzētie vārdi ir nepieciešami, lai pateiktu kādu mākslinieciski būtisku ideju, bet tajā pašā laikā ar ļoti labiem un smalkiem vārdiem var pateikt ļoti pretīgas lietas.

Diskusijas par tikumību sākušās ar iepriekš bioloģijas stundā skartajiem jautājumiem par bērnu dzimumaudzināšanu.

Viņa sacīja, ka deputāti ir «aizgājuši ļoti dziļā grāvī», diskutējot par to, kas ir tikumisks un kas - netikumisks. Viņi diskutējuši pavirši, virspusēji.

Man ir ļoti skumji to sacīt, bet man ir lielas šaubas par mūsu deputātu kompetenci atsevišķos jautājumos.

Viņasprāt, korektāk būtu atzīt, ka trūkst kompetences, vai arī jādiskutē līdz galam un jāpieņem visiem skaidri lēmumi.

Šobrīd trūkst kritēriju par tikumību, un tāpēc visi esot tā «uzvārījušies» un nesaprotot, kas tagad notiks. Tiekot runāts pat par cenzūru. Tiekot pieņemti ļoti nepārdomāto lēmumi, arī Rīgā.

«Mnauprāt, esam aizgājuši bīstami tālu,» viņa teica.

Uzdod pārbaudīt mācību materiālus

TVNET jau ziņoja, ka pēc incidenta ar «skandalozo dzeju» Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs devis uzdevumu Izglītības, kultūras un sporta departamentam pārbaudīt, kādi mācību materiāli tiek izmantoti Rīgas skolās, vai tie atbilst normatīviem un to lietošana ir saskaņota ar Izglītības ministriju.

Kā informēja Rīgas domē, šāda rīkojuma pamatā ir incidents Āgenskalna Valsts ģimnāzijā, kad skolotāja mācību stundā uzdevusi analizēt dzejoli, kas satur rupjus lamuvārdus, par ko skolotājai pēc kādas sūdzības saņemšanas izteikts aizrādījums. Skolotāja ir pārliecināta, ka tā ir cenzūra un nepamatota iejaukšanās viņas darbā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu