Meroni: Lemberga iespējamā naudas daļa būs «100% drošībā»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Daļa no 80 miljoniem eiro, kas no «Ventspils naftas» akciju pārdošanas varētu pienākties Aivaram Lembergam («Latvijai un Ventspilij»), būs pilnīgā drošībā, saka viens no akciju pārdošanas organizētājiem, Lemberga bijušais advokāts no Šveices Rudolfs Meroni.

LTV raidījums «de facto» ziņo, ka pirms divām nedēļām pārdotās «Ventspils naftas» akcijas piederēja «Latvijas naftas tranzītam», ko kontrolē «Ventbunkers», kurā savukārt slēpts īpašnieks, iespējams, ir no pienākumu pildīšanas atstādinātais Ventspils mērs Lembergs. Šīs Lembergam it kā slēpti piederošās patiesā labuma guvēja tiesības prokuratūra ir arestējusi tā sauktās Lemberga krimināllietas ietvaros.

«de facto» mēģināja noskaidrot, kur paliks par akcijām saņemtie 80 miljoni eiro un vai valsts varēs atgūt daļu no naudas, ja Lemberga prāvā tiesa beigās lems no apsūdzētajiem piedzīt līdzekļus.

«Ventbunkera» un «Latvijas naftas tranzīta» padomes priekšsēdētājs Rudolfs Meroni skaidro, ka dividenžu izmaksa pagaidām nav plānota, tā vietā nauda tikšot ieguldīta: «Mēs investēsim naudu drošā veidā. Problēma ir tā, ka tik lielus apjomus tagad nav viegli ieguldīt. Starptautisko banku piedāvātās procentu likmes depozītiem ir negatīvas. Mēs mēģināsim investēt tā, lai kaut ko nopelnītu.»

Meroni sola, ka naudas daļa, kas teorētiski varētu pienākties Lembergam, kompānijā būs drošībā. «Naudas daļa, kas netieši virtuāli pieder Lemberga grupai, droši stāvēs kompānijā, tā netiks aiztikta. Ja beigās būs tiesas lēmums, tad tā nonāks vai nu pie valsts vai pie Lemberga,» raidījumam «de facto» saka Meroni.

Lembergs līdz šim noliedzis, ka viņam «Ventbunkerā» piederētu vairāk par vienu akciju, kas norādīta viņa amatpersonas ienākumu deklarācijā. Prokurori uzskata, ka Lembergam pieder divas septītās daļas «Ventbunkera».

Notikusī «Ventspils naftas» akciju pārdošana starptautiskai kompānijai «Vitol» ir daļa no plašāka miera plāna Ventspilī. Bez vienošanās iepriekš karojošu biznesmeņu starpā darījums nebūtu iespējams.

Viena no versijām, ka varētu mainīties arī akcionāru sastāvs «Ventbunkerā», kur oficiāli īpašnieki ir tā sauktie Lemberga oponenti. «Es principā tādu iespēju neizslēdzu,» par savu akciju pārdošanu saka «Ventbunkera» akcionārs Olafs Berķis, taču neko vairāk nestāsta.

Meroni, kurš faktiski kontrolē notiekošo «Ventbunkerā», noliedz, ka pats grasītos izpirkt citu īpašnieku akcijas, bet pieļauj, ka miera plāna rezultātā atsevišķi akcionāri vai akcionāru grupas «Ventbunkeru» pametīs.

Tāpat «de facto» aptaujātie neizslēdz, ka «Vitol», kam tagad pieder 93.24% «Ventspils naftas» akciju, varētu kompāniju pārdot tālāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu