Ministrs: tiem, kas saņem maksas pakalpojumus, jāturpina ārstēšanās maksas sektorā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Maksātspējīgiem pacientiem, kuri būtu uzsākuši maksas pakalpojumu saņemšanu, būtu jāturpina ārstēšanās maksas sektorā, par veselības ministra Gunta Belēviča ideju, kas izteikta tikšanās laikā ar Veselības aprūpes darba devēju asociācijas (VADDA) un Nacionālā veselības dienesta pārstāvjiem, informē Veselības ministrija (VM).

Belēvičs akcentējis nepieciešamību veikt precizējumus normatīvajos aktos, lai nodalītu valsts apmaksātas veselības aprūpes saņemšanu no maksas medicīnas pakalpojumiem. Ministrs uzskata, ka tādā veidā tiktu uzlabota medicīniskās palīdzības pieejamība mazāk aizsargātajām pacientu grupām kā maznodrošinātajiem un pensionāriem, kam šī palīdzība ir nepieciešama visvairāk.

VM informē, ka Belēvičs informēja arī VADDA pārstāvjus par ieceri nākamajā gadā veikt piešķirto līdzekļu pārdali, palielinot valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu kvotas veselības aprūpes iestādēm, kas sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību, kā arī palielinot finansējumu primārās veselības aprūpes pieejamības nodrošināšanai. Tādā veidā nākamgad plānots primāri risināt to pacientu problēmas, kam ir nepieciešama tūlītēja, neatliekama medicīniska palīdzība.

Ministrs uzsvēris privātā sektora darbības nozīmi veselības aprūpē un atzīmēja, ka, lai gan kvotas nākamgad prioritāri tiks piešķirtas ārstniecības iestādēm, kas sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību, pašlaik esošais veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju loks ir jāsaglabā. Tādēļ valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus arī turpmāk sniegs valsts, pašvaldību un arī privātās ārstniecības iestādes.

Straujuma lūgs Belēviču sniegt paskaidrojumus par valsts apmaksātu medicīnas pakalpojumu ierobežošanas plāniem

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) iebilst pret Veselības ministrijas (VM) plānu ierobežot valsts apmaksātos medicīnas pakalpojumus maksātspējīgiem pacientiem, aģentūru LETA informēja Straujumas preses sekretāre Aiva Rozenberga.

Straujuma neatbalsta VM ideju, kas paredz, ka pacientiem, kuri kādu veselības aprūpes pakalpojumu izvēlējušies saņemt privātā ārstniecības iestādē par saviem līdzekļiem, būs jāmaksā arī par visiem valsts apmaksātajiem izmeklējumiem, kas nepieciešami konkrētā pakalpojuma saņemšanai.

Par šo ideju veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) Straujumu nav iepriekš informējis un viņa nolēmusi lūgt ministru sniegt paskaidrojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu