Dzejniece Krivade: Cilvēku turēšana nezināšanā nav vērtība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zilgma Kukle/LETA

Cilvēku turēšana nezināšanā nav vērtība, žurnālam «Ir» pauž plašu rezonansi ieguvušā dzejoļa «Svētīgi» autore Agnese Krivade.

Žurnāls šodien vēsta, ka Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas direktors Māris Brasla aizliedzis skolēniem rādīt Agneškas Hollanderes filmu «Total Eclipse», kas ir provokatīvs stāsts par franču dzejnieka Artura Rembo daiļradi. Direktors skaidro, ka šai filmai ir vecuma ierobežojums no 18 gadiem un klasē ir nepilngadīgas personas, tāpēc šo filmu rādīt nedrīkst. Viņš nedomā, ka aizliegums jāvērtē kā izglītības satura cenzēšana.

Krivade notiekošo Latvijā uztver ar neizpratni.

«Man ir aizdomas, ka tā ir pseidoproblēma,» situāciju komentē Krivade.

«Es piekrītu, ka izglītības sistēmai jāmāca bērnus būt labiem, nevis ļauniem, bet tādā gadījumā šis [mans] dzejolis taču ir tīrākā altruisma propaganda. Man arī nešķiet, ka turēt cilvēkus nezināšanā ir vērtība.

Kādā veidā nezināšana ir tikums?»

saka Krivade.

Viņa atminas, ka pašai skolas laikā «literatūras stundas bija vienīgās, kuras šķita saistītas ar dzīvi, - tur nebija tikai abstrakcijas un pareizās vai nepareizās atbildes, bija atļauts pašam domāt». Vidusskolā viņa lasījusi «visu to erotikas un poētikas piesātināto Latvijas jauno prozu un dzeju», kas radījis sajūtu, ka «šajā dzīvē ir arī kaut kas izturams un īsts».

Krivade uzskata, sekas pašreiz notiekošajam gala beigās būs pozitīvas - attieksme sabiedrībā mainās. «Šogad bija ļoti daudz cilvēku, kas piedalījās praidā, sabiedrība kļūs arvien dziļāka un labsirdīgāka.

Es domāju, ka pēc pāris gadiem arī etniskās tīrības un tikumības epizodes būs aizmirsušās,»

pauž dzejniece. «[..] būs arvien vairāk tādu foršu skolotāju kā Iveta Ratinīka, un pēc pāris gadiem šī normālo cilvēku paaudze būs arī skolu vadībā, Saeimā un, galu galā, arī vēlētāju vairākumā,» izsakās dzejniece.

Krivade dzeju šobrīd neraksta un strādā Briselē. Viņa iepriekš atteicās komentēt situāciju, sakot, ka sava amata dēļ nevar komentēt politiskās norises Latvijā.

Jau ziņots, ka pēc dzejnieces Krivades dzejoļa «Svētīgi» izmantošanas mācību procesā Āgenskalna Valsts ģimnāzijas skolotāja Ratinīka saņēmusi aizrādījumu no skolas vadības un norādījumu šādus tekstus mācību procesā vairs nelietot. Ratinīka skaidroja, ka dzejolis «bija izaicinošs», tomēr viņa ir pārliecināta, ka mūsdienās nekādi literāri teksti nevar tikt uzskatīti par nepiedienīgiem, jo īpaši gadījumos, kad tie tiek izrunāti un skaidroti.

Dzejolis «Svētīgi» publicēts Krivades pirmajā dzejoļu grāmatā «Bērnība», kas klajā nāca 2007.gada.

Komentējot situāciju, izglītības nozari pārraugošo iestāžu vadītāji norādījuši, ka konkrēta mācību līdzekļa izmantošana stundā ir katra pedagoga profesionāla izvēle un atbildība, savukārt atgriešanās pie katra mācību līdzekļa kontroles būtu neuzticības izteikšana ikviena skolotāja atbildības sajūtai.

Kā ziņots, tā dēvētie tikumības grozījumi Izglītības likumā jau stājušies spēkā, taču izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile nav pārliecināta, ka to iedzīvināšana patlaban ir prioritāte izglītībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu