Ažiotāža ap tikumību skolās ir uzmanības novēršana no būtiskām problēmām izglītībā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ažiotāža ap tikumības ieviešanu skolās ir uzmanības novēršana no būtiskām problēmām izglītībā, telekanāla LNT raidījumā «900 sekundes» teica bijušais izglītības ministrs Roberts Ķīlis. Vienlaikus viņš norādīja, ka tikumiskās audzināšanas normas skolās ierobežo skolotāju, un pauda izbrīnu, ka pedagogu arodbiedrība uz šiem gadījumiem nekā nav reaģējusi.

Pēc Ķīļa domām, «tikumības grozījumi» ir klasisks veids, kā novērst sabiedrības uzmanību no svarīgākām lietām, piemēram, no risinājumu meklēšanas pedagogu algu jautājumā.

Turklāt politiķi nerisina būtiskākas problēmas, piemēram, nekas netiekot darīts, lai nepilngadīgām personām liegtu pieeju pornogrāfiskām vietnēm internetā.

Kā uzskata Ķīlis,

ir nožēlojami, ja kāds politiķis uz šīs ažiotāžas rēķina taisa popularitāti.

Viņaprāt, politiķiem vai nu nāksies atcelt tā dēvētos tikumības grozījumus likumā, vai arī būs jāizstrādā precīzi kritēriji, kā varētu apšaubīt skolotāju rīcību. Kādreizējais ministrs pauda šaubas, vai šādus kritērijus varēs izstrādāt.

Viņš norādīja, ka citās valstīs prakse ir visai dažāda, vienlaikus, ieviešot šādas normas, var tik aizliegti arī darbi, kas tiek uzskatīti par klasiku. Ķīlis arī uzskata, ka

ieviestās normas ierobežo skolotāju, pieļauj nepamatotu pedagogu sodīšanu un skolu direktoru patvaļu.
Ķīlis pauda izbrīnu, kādēļ par šo vēršanos pret pedagogu profesionālo darbību, klusē skolotāju arodbiedrības.

Kā ziņots, pēc dzejnieces Agneses Krivades dzejoļa «Svētīgi» izmantošanas mācību procesā Āgenskalna Valsts ģimnāzijas skolotāja Ratinīka saņēmusi aizrādījumu no skolas vadības un norādījumu šādus tekstus mācību procesā vairs nelietot.

Savukārt Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas direktors Māris Brasla aizliedzis skolēniem rādīt Agneškas Hollanderes filmu «Total Eclipse», kas ir provokatīvs stāsts par franču dzejnieka Artura Rembo daiļradi.

Tā dēvētie tikumības grozījumi Izglītības likumā jau stājušies spēkā, taču izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile nav pārliecināta, ka to iedzīvināšana patlaban ir prioritāte izglītībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu