Igaunijas politologs: Lukašenko un Savisārs Maskavai vairs nav vajadzīgi; cita lieta - Ušakovs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko un Tallinas mērs Edgars Savisārs atšķirībā no Rīgas mēra Nila Ušakova ir pārāk neatkarīgi un līdz ar to Maskavai vairs nav vajadzīgi - šādu viedokli kanālam ARU.TV piektdien paudis Igaunijas politologs Ārni Vēdla raidījumā par notikumiem Krievijā no igauņu skatpunkta.

Savisāra vārds pēdējā laikā bieži izskanējis gan saistībā ar korupcijas skandāliem, gan veselības problēmu dēļ, un Tallinas mēra nedienām īpaši uzmanīgi seko krievu mediji.

Igauņu politologs norādīja, ka korupcija vienmēr ir bijusi izplatīta parādība visā pasaulē, taču Tallinā tā sasniegusi iespaidīgus apmērus. «Igaunija kā valsts gadā zaudē vairākus procentus iekšzemes kopprodukta tikai tāpēc vien, ka Savisārs nedod iespēju normāli veikt būvdarbus galvaspilsētā Tallinā,» pauda Vēdla.

Lai gan par Tallinas mēru izskanējis ne mazums aizdomu,

pieķert tik pieredzējušu spēlētāju kādā konkrētā korupcijas gadījumā ir ļoti sarežģīti.

Visticamāk, Savisāra nepatikšanu cēlonis meklējams tajā, ka ir ļoti daudz neapmierinātu, bagātu cilvēku, kuri cietuši viņa dēļ un kuri metušies uz vienu roku pret Savisāru.

Tikmēr presē bieži izskan, ka Igaunijas krievvalodīgo interešu aizstāvis tiek apvainots korupcijā, cieš no represijām utt., un šis temats iegūst specifisku politisku nokrāsu.

«Nekad agrāk nav bijis tā, ka krievu prese ar tādu vērienu atspoguļotu notikumus par un ap Savisāru.

Viņš faktiski ir visās krievu mediju pirmajās lapās. Nekas nekad nenokļūst Krievijas mediju pirmajās lapās nejauši, tātad, visticamāk, Krievijā kāds ļoti vēlas, lai Savisārs būtu pirmajās lapās un Igaunijas krievu vēlētāji to lasītu. Tātad,

visticamāk, notiek cīņa par Savisāra «mantojumu» un par krievvalodīgo vēlētāju. Mēs taču labi zinām, ka Maskavai ļoti labi izdevās to panākt Latvijā.

Tur krievvalodīgais ir Rīgas mērs, kas turklāt vada kreisi centrisku, lielu partiju, viss ir konsolidēts un atrodas Maskavas ietekmē,» salīdzināja igauņu politologs, norādot, ka to pašu Maskava centās panākt Kišiņevā, Moldovā.

«Kas attiecas uz Maskavu, viņš

[Savisārs] acīmredzot ir neatkarīgāks spēlētājs, kas nav tik ļoti atkarīgs no Maskavas. Tāpat kā Lukašenko, viņš ir pārāk neatkarīgs.

Igaunijas krievvalodīgo balsis viņš saņēma, nevis pateicoties Maskavai, bet pateicoties tam, ka pats spēja konsolidēt krievvalodīgos vēlētājus ap sevi, un tas ļoti kaitina Maskavu. Neapšaubāmi Savisārs ir arī sasniedzis cienījamu vecumu, tāpēc Maskava meklē viņa vietā citu kandidātu, kam būtu jākļūst par Tallinas mēru un lielas kreisi orientētas partijas vadītāju, kuras galvenais vēlētājs Igaunijā būs krievvalodīgais. Tas ir apjomīgs plāns, un tāpēc arī šiem notikumiem tiek veltīta tik liela krievu mediju uzmanība,» skaidro Vēdla.

Politologs arī atzīmēja, ka Savisārs bija cieši saistīts ar Krievijas dzelzceļa prezidentu Vladimiru Jakuņinu, taču, kopš Jakuņins šo amatu atstājis, Tallinas mērs ir zaudējis šo protežē Krievijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu