Straujuma: nebūs tā, ka aizvērsim skolas un vairs neinteresēsimies, kas notiek ar bērniem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc jauno noteikumu pieņemšanas par minimālo skolēnu skaitu 10.klasēs nebūs tā, ka tiks aizvērtas skolas un neviens neinteresēsies par to, kas tālāk notiek ar bērniem, šādu viedokli otrdien žurnālistiem pauda Ministru prezidente Laimdota Straujuma («Vienotība»).

Straujuma norādīja, ka šobrīd ir «diezgan stingra vēlēšanās» jaunos kritērijus no nākamā mācību gada ieviest, un noteikumu apstiprināšana valdībā nozīmē, ka tie tiks īstenoti praksē. Kaut arī Latvijas Pašvaldību savienībai (LPS) vēl piektdien bijuši iebildumi, otrdien valdības sēdē LPS pārstāvji pauda atbalstu minimālā skolēnu skaita noteikšanai.

Valdības vadītāja neslēpa, ka iepriekš gandrīz katrai pašvaldībai bijis cits viedoklis par jaunajiem noteikumiem.

Tā kā minimālais skolēnu skaits 10.klasē nākamajā mācību gadā nebūs 27 vidusskolās,

daļu no tām nāksies slēgt, tomēr par bērniem tiks domāts,

atzīmēja Straujuma.

«Mēs ar [izglītības] ministri runāsim par to, ko darīt, ja mēs šo skolu atvēršanu ierobežojam, Latvijā paliek atsevišķas vietas, kur ir pietiekoši tālu līdz profesionālajai skolai vai vidusskolai,» viņa sacīja.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļiem varētu novirzīt finansējumu bērnu nokļūšanai no tālākajām dzīvesvietām un skolu, pieļāva premjerministre.

«Lai nebūtu tā, ka mēs vienkārši aizveram skolas un vairs neinteresējamies, kas notiek ar bērniem,» noteica Straujuma.

Viņa atzina, ka nespēj iedomāties, kā mācās tie vidusskolēni, kuru klasēs ir, piemēram, trīs bērni.

Valdības vadītāja norādīja, ka nereti klases ar mazu skolēnu skaitu tiek apvienotas.

«Ir skaidrs, ka tā var mācīties no 1. līdz 6.klasei, bet tad, kad ir ķīmija, fizika un citi nopietnie mācību priekšmeti, es nezinu, kā var apgūt mācību vielu,» pauda Straujuma.

Jau ziņots, ka valdība otrdien apstiprināja IZM izstrādātos noteikumus par minimālo skolēnu skaitu 10.klases atvēršanai no nākamā mācību gada.

Līdz ar valdības lēmumu 2016./2017. un 2017./2018.mācību gadā, uzņemot skolēnus 10.klasēs vispārējās vidējās izglītības programmās klātienē vai neklātienē, izglītības iestādei novadā būs jāievēro, ka 10.klasēs jābūt ne mazāk kā 10 skolēniem vai arī kopējam bērnu skaitam 10. – 12.klasēs jābūt ne mazākam kā 27 skolēniem.

Ir noteikti izņēmumi, paredzot, ka novada pilsētu skolās Aizkrauklē, Alūksnē, Balvos, Bauskā, Cēsīs, Dobelē, Gulbenē, Krāslavā, Kuldīgā, Limbažos, Līvānos, Ludzā, Madonā, Ogrē, Preiļos, Saldū, Siguldā, Smiltenē, Talsos, Tukumā, Valkā skolēnu skaitam 10.klasē jābūt ne mazākam par 18 vai kopējam bērnu skaitam 10. – 12.klasēs ne mazāk par 48 skolēniem.

Šādi noteikumi būs arī skolām Ādažu, Babītes, Carnikavas, Garkalnes, Iecavas, Ikšķiles, Inčukalna, Ķekavas, Lielvārdes, Mārupes, Olaines, Ozolnieku, Salaspils, Saulkrastu un Stopiņu novados.

Savukārt republikas pilsētu skolās skolēnu skaitam 10.klasē jābūt ne mazākam par 22 bērniem vai kopējam skolēnu skaitam 10. – 12.klasēs ne mazākam par 58.

IZM aģentūru BNS informēja, ka turpmākajos divos gados noteiki pārejas noteikumi, bet no 2018.gada 1.septembra arī novadu vidusskolās 10.klases atvēršanai nepieciešamais minimālais skolēnu skaits būs 12 skolēni 10.klasē vai vismaz 32 skolēni 10.–12. klasē.

Minimālā nepieciešamā skolēnu skaita noteikšanai ir veikti aprēķini par to, lai ar pieejamajiem resursiem nodrošinātu kvalitatīvas izglītības ieguves iespējas, norāda IZM. Ministrija uzskata, ka šāds tiesiskais regulējums veicinās pašvaldību kā izglītības iestāžu dibinātāju atbildīgu lēmumu pieņemšanu par savas pilsētas vai novada izglītības iestāžu tīkla turpmāko attīstību Latvijā pastāvošās demogrāfiskās situācijas apstākļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu