Kā pašvaldības vērtē ieceri, ka varētu noteikt minimālo skolēnu skaitu arī pamatskolās?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Finanšu ministrija paudusi viedokli, ka būtu lietderīgi noteikt pieļaujamo skolēnu skaitu klasē arī pamatskolās. Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības padomniece izglītības, bērnu, jaunatnes un ģimenes jautājumos Ināra Dundure aicina atcerēties, ka ikvienam bērnam neatkarīgi no dzimšanas vietas un sociāli ekonomiskā stāvokļa ir jābūt pieejamai izglītībai.

Viņa TVNET pauda šādu viedokli: "Finanšu ministrijas priekšlikums ir nepieņemams, jo tas kļūtu par cēloni vēl straujākai valsts depopulācijai – ģimenes ar visiem bērniem masveidā pamestu savas dzīves vietas.

Labākajā gadījumā pārceļoties uz Rīgu vai citu novadu, bet,

kā prakse rāda, ģimenes ar bērniem izvēlas pamest Latviju.

Izglītības un zinātnes ministrija ļoti labi apzinājās – līdzšinējie solījumi vismaz sākumskolu nodrošināt maksimāli tuvu dzīves vietai izrietēja nevis no mehāniska izdevumu-ieņēmumu aprēķina, bet no reālā dzīves situācijas vērtējuma."

Jāiet pretējs ceļš

Dundure uzskata, ka mazo skolu optimizācijā ejams diametrāli pretējs ceļš.

"Nevis jāpieņem jauni normatīvi, bet gan pašvaldībām un skolām jādod maksimāla elastība vietējo materiālu un cilvēkresursu izmantošanā. Jaunas iespējas paver arī tehnoloģiskais progress, tai skaitā datorizētas mācību stundas.

Nepārdomāti paziņojumi par pamatskolas skolēnu skaita iespējamajiem normatīviem iedzīvotājos rada neticību nacionāla līmeņa plānošanas dokumentiem un tiek mazināta uzticība valstij.

Šie paziņojumi ne tikai grauj valsts ekonomiku, bet arī apdraud valsts drošību.

Vai mēs esam aizmirsuši, ka Latvijas valstī pamatskolas izglītība ir obligāta? Vai iespējamais finanšu ietaupījums ir līdzvērtīgs bērna izglītībai?" viņa jautāja.

Pašvaldību pārstāve aicināja atcerēties, ka ikvienam bērnam neatkarīgi no dzimšanas vietas un sociāli ekonomiskā stāvokļa ir jābūt pieejamai izglītībai.

Ļoti dažādi viedokļi

TVNET jau ziņoja, ka pieprasījuma gadījumā Izglītības un zinātnes ministrija nākotnē ir gatava apsvērt iespēju noteikt minimālo skolēnu skaitu arī pamatskolas izglītības posmā.

Izglītības un zinātnes ministrijai būtu loģiski turpināt darbu pie pieļaujamā skolēnu skaita klasē noteikšanas arī pamatskolās, atzina Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība uzskata, ka šāda Finanšu ministrijas ideja ir kārtējais mēģinājums raudzīties tikai uz finansiālajiem ieguvumiem, jo, nosakot skolēnu skaitu klasē, netikšot celta izglītības kvalitāte vai veicināta izglītības pieejamība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu