ANO brīdina Eiropu neatkāpties no solījumiem uzņemt migrantus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) otrdien brīdināja Eiropas valstis Parīzē notikušo teroraktu dēļ neatkāpties no solījumiem uzņemt migrantus un bēgļus, tostarp no Sīrijas. Vairākas ANO aģentūras izplatīja brīdinājumu Eiropas līderiem, kas varētu izmantot traģēdiju, lai veicinātu pret migrāciju vērstu politiku, uzsverot, ka daudzi no tiem, kas meklē patvērumu Eiropā, arī ir kļuvuši par ekstrēmistu upuriem.

No 1,1 miljona migrantu, kas, kā liecina aplēses, pār Vidusjūru kopš 2013.gada ir ieradušies Eiropā, mazāk nekā seši «ir radījuši jautājumus par iespējamu saistību ar ekstrēmismu», paziņoja Starptautiskās Migrācijas organizācijas preses pārstāvis Džoels Milmans.

Viņš norādīja, ka Starptautiskajai Migrācijas organizācijai, kas saņēmusi tādu informāciju no atsevišķām valdībām, nav pierādījumi, ka kāds no šiem cilvēkiem ir jebkad bijis iesaistīts kādā vardarbības aktā.

Anonīmi avoti Francijā atklāja, ka pase, kas tika atrasta pie viena no uzbrucējiem, kuri uzspridzinājās pie Francijas nacionālā stadiona «Stade de France», varētu būt piederējusi Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma karavīram, kurš gājis bojā pirms vairākiem mēnešiem. Pase 3.oktobrī ir reģistrēta Grieķijas Leras salā, bet dažas dienas pēc tam tā fiksēta Serbijā un Horvātijā.

Tādas informācijas izmantošana kā iegansts, lai iegrožotu neaizsargātu cilvēku migrāciju uz Eiropu, var būt postoša, brīdināja ANO pārstāvji.

«Mēs bažījamies par dažu valstu reakciju izbeigt sāktās programmas, atkāpties no saistībām, kuras tās uzņēmās bēgļu krīzes pārvaldīšanai,» norādīja ANO Bēgļu lietu aģentūras (UNHCR) preses pārstāve Melisa Fleminga.

«Bēgļus nedrīkst padarīt par grēkāžiem un viņi nedrīkst kļūt par šo tik ļoti traģisko notikumu sekundāriem upuriem,» viņa piebilda.

Eiropas Savienības līderi šogad vienojās par kvotu sistēmu, kas paredz sadalīt 160 tūkstošus migrantu.

Plāna īstenošana joprojām ir sākuma stadijā, un reālais pārvietoto cilvēku skaits nepārsniedz tūkstoti, sacīja UNHCR preses pārstāve.

Tomēr daži populisti un galēji labējo spēku līderi Eiropas valstīs ir izmantojuši Parīzē notikušos teroraktus kā argumentu pret bēgļu uzņemšanu.

Ungārijas parlaments otrdien pilnvaroja premjerministru Viktoru Orbānu tiesā apstrīdēt Eiropas Savienības kvotas.

Francijas pret imigrāciju noskaņotās partijas «Nacionālā fronte» līdere Marina Lepēna aicināja «nekavējoties apturēt» jaunu migrantu ierašanos, bet Vācijas ksenofobiski noskaņotā kustība PEGIDA savā jaunākajā pret islāmu vērstajā mītiņā pulcēja vairākus tūkstošus cilvēku.

Polijas jaunā labēji, eiroskeptiski noskaņotā valdība, kas darbu oficiāli saka pirmdien, ir norādījusi, ka tai būs stingrāka pozīcija migrācijas jautājumos, lai gan tā solīja ievērot iepriekš uzņemtās saistības.

UNHCR pārstāve pauda pārliecību, ka visām Eiropas valstīm ir jāpiedalās, lai Eiropas Savienības plāns izdotos.

ANO tiesību aģentūras preses pārstāvis Rūperts Kolvils aicinājumus vērsties pret migrantu ierašanos raksturoja kā «ļoti, ļoti muļķīgus».

«Patiešām diezgan pretīgi ir tas, kā galējie, pret imigrāciju noskaņotie politiķi un komentētāji medijos izmanto šo uzbrukumu, lai virzītu savu darba kārtību. Tas patiesībā ir diezgan zemiski, ņemot vērā, kas notika Parīzē,» viņš piebilda.

Tomēr Vācijas valdība ir paziņojusi, ka džihādistu grupējums «Islāma valsts», iespējams, apzināti rada saspīlējumu, izmantojot pasi, lai «politizētu un radikalizētu bēgļu jautājumu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu