Ieva par Briselē piedzīvoto: Es sajutos kā karā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Beļģijas galvaspilsētā Briselē izsludināta augstākā terorisma trauksme, kas nozīmē, ka ir «reāli un nopietni» terora draudi. Latviete Ieva sarunā ar portālu TVNET pastāstīja, ka viņa dažbrīd sajutusies kā karā. Ar ielās esošajiem bruņotajiem karavīriem, armijas automašīnām un helikopteru kursēšanu pilsēta ir pilnībā pārvērtusies.

Viņa pastāstīja, ka kopš sestdienas Briselē ir slēgti lielveikali, dažādas sabiedriskās vietas un populārie tūrisma objekti. Arī plānotie pasākumi ir atcelti, piemēram, nenotiek sporta spēles.

Pie lielveikaliem, tūrista objektiem un vienkārši pilsētas centrālajās ielās atrodas daudz bruņotu karavīru. Tāpat daudzās vietās novietotas lielās armijas automašīnas.

Pirmdien Briselē bija slēgtas skolas, kā arī daļa uzņēmumu.

Daļa uzņēmumu pirmdien atļāva darbiniekiem strādāt attālināti no mājām.

Viņu vidū bija arī Ieva. Savukārt citiem darbiniekiem bija jāierodas birojos.

Svētdien Briseles centrā, kur latviete dzīvo, notika vērienīga pretterorisma operācija. Iedzīvotāji varēja dzirdēt, kā virs viņu mājokļiem lidinās helikopteri. Bija bailīgi. Ievu pārņēmušas tādas sajūtas, it kā būtu karš.

Beļģijas galvaspilsētā Briselē

Lai arī Beļģijas nacionālā drošības padome nolēma galvaspilsētā atstāt spēkā augstāko, ceturto terorisma trauksmes līmeni, svētdien Briselē strādāja daži mazie veikaliņi. Pēcpusdienā šķitis, ka augstais terorisma līmenis ir atcelts, bet vēlāk Ieva saprata, ka nav vis.

Šajās dienās Briselē dzīvojošos cilvēkus varētu iedalīt divās grupās. Pirmajā ir tie ļaudis, kas uzskata, ka nav jābaidās un jāpaliek mājās, bet jādodas uz darba vietām, neraugoties uz augsto risku. Savukārt otra grupa cilvēku izvēlas piesardzību un uztraukuma iespaidā labāk uzturas mājās.

Saistībā ar bailēm no terorisma kāda Ievas kolēģe vēlas anulēt plānoto braucienu uz Vācijas Ziemassvētku tirdziņu.

Arī Briselē svētku tirgošanās vieta nav atklāta, jo ir bažas, ka teroristi vēlēsies to uzspridzināt.

Pēc Ievas stāstītā, sestdien Briseles centrā bija ļoti maz cilvēku, pilsēta šķita kā izmirusi, bet svētdien ļaužu bija vairāk (protams, ne tik daudz kā parastā dienā).

Beļģijas galvaspilsētā Briselē

Līdz šim Ievai Brisele, kurā viņa dzīvo gandrīz divus gadus, likās droša pilsēta. Bet pēc Francijas teroraktiem, kuru veicēji saistīti ar Beļģiju, cilvēkos pieaug bažas. Tāpat jāatceras, ka Briselē atrodas ļoti daudz dažādu Eiropas Savienības institūciju.

Pirms tam Brisele likās droša, bet tagad vairs neko nevar zināt.

Neskatoties uz augstajiem terorisma draudiem, Briseles iedzīvotāji savstarpēji esot draudzīgi. Arī pret vietējiem musulmaņiem netiekot izrādīta nepatika un negācijas. Briselē dzīvojošie saprot, ka spridzina nevis musulmaņi, bet gan teroristi.

Lai gan patlaban Brisele nešķiet droša pilsēta, Ieva pauž cerību, ka gan jau izdosies atjaunot drošības līmeni.

Šobrīd Latvijā dzīvojošie cilvēki var justies drošāk, jo pie mums nav terorisma problēmu.

Runājot par bēgļiem, Briselē dzīvojošo cilvēku domas ir dažādas. Viena daļa uzskata, ka patlaban uz Eiropu atceļojošie cilvēki nav tikai no kara un nāves bēgošie bēgļi, bet arī ekonomiskie migranti, kas vēlas Eiropā saņemt dzīvokli, dāsnus pabalstus un neko nedarīt. Savukārt citi uzskata, ka bēgļiem, kuriem savā zemē draud briesmas, jāpalīdz.

Joprojām meklē galveno aizdomās turamo

TVNET jau ziņoja, ka Briselē jau vairākas dienas pēc kārtas spēkā ir visaugstākais pretterorisma trauksmes līmenis un pilsētā nekursē metro, bet mācību iestādes ir slēgtas. Tikmēr policija turpina meklēt vienu no galvenajiem aizdomās turētajiem par Parīzes terora aktu organizēšanu.

Svētdienas vakarā policija neredzēti plašā operācijā aizturēja 16 par terorismu aizdomās turētas personas.

Taču 26 gadus vecais Salahs Abdeslams, kas tiek uzskatīts par vienu no Parīzes teroraktu organizatoriem, joprojām tiek meklēts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu