Telavivas Universitātes pētnieks: Nevajadzētu «Islāma valsti» uzskatīt tikai par garīgi trako

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Teroristu organizācija «Islāma valsts» («Daesh») ir salīdzināma ar nāves kultu, tomēr nevajadzētu to novērtēt par zemu un uzskatīt tikai par «garīgi trako», kas gatava labprātīgi doties nāvē reliģisko apsvērumu dēļ, šodien nelielā lekcijā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputātiem atzina Telavivas Universitātes Mošes Dajana Tuvo Austrumu un Āfrikas valstu pētījumu centra vecākais pētnieks Pols Rivlins.

Deputāti pētniekam jautāja, vai «Daesh» militārā ceļā ir iespējams uzvarēt. Rivlins uz to atbildēja, ka ar militāro spēku apvienošanu un militārā potenciāla izmantošanu varētu atkarot tās kontrolētās teritorijas, tomēr «Daesh» turpinātu eksistēt ideoloģiskā līmenī un varētu turpināt rīkot teroraktus.

«No vienas puses, ja mēs apvienojam militāros spēkus un potenciālu, mēs varētu atkarot «Daesh» kontrolētās teritorijas, bet tas atkal nozīmētu, ka «Daesh» turpinātu eksistēt kaut kādā ideoloģiskā līmenī. Viņi turpinātu izplatīt savu ideoloģiju, piemēram, sociālajos tīklos. Tāpat viņi mierīgi varētu īstenot teroraktus, jo viņi to varētu pamatot ar veco labo argumentu par kalifāta kārtības atjaunošanu», norādīja pētnieks.

No otras puses, tagad nevajadzētu uzskatīt, ka nav jēgas teritoriju atkarošanai. «Jebkurā gadījumā, ja viņiem tiktu atņemta kontrole pār teritorijām, pilsētām, naftas iegulām, tas jau būtiski samazinātu viņu spējas,» piebilda Rivlins.

Rivlins piekrīt «Daesh» salīdzināšanai ar nāves kultu, kas ir diezgan precīzs apzīmējums. «Tajā pašā laikā mums tomēr nevajadzētu to novērtēt par zemu un uzskatīt tikai par nāves kulta piekritēju - kaut kādu garīgi trako, kurš gatavs labprātīgi doties nāvē reliģisku apsvērumu dēļ,» uzsvēra pētnieks.

Patiesībā «Daesh» ir ļoti veiksmīgi izdevies sasniegt plānoto un īsos termiņos, turklāt «Daesh» ļoti gudri izmantojis savā labā mainīgos apkārtējos apstākļus un kontekstu. Lai arī šobrīd «Daesh» nostādījis pret sevi daudzas valstis, sākot ar Krieviju un beidzot ar ASV, tomēr «nevajadzētu sevi mānīt, ka šis lielais ienaidnieku skaits kaut ko mainīs, jo šī organizācija ļoti prasmīgi un labi jūt, cik sarežģītas ir attiecības starp dažādiem viņas ienaidniekiem,» uzskata Rivlins.

Kā ziņots, lai koordinētu starptautiskās sabiedrības rīcību cīņai pret grupējumu «Daesh», ASV sadarbībā ar sabiedrotajiem jau iepriekš ir izveidojušas starptautisku koalīciju, formējot arī Apvienotos spēkus, kuri Irākā un Sīrijā īsteno ASV vadīto operāciju «Inherent Resolve». Tās mērķis ir «iznīcināt teroristisko grupējumu «Daesh» un novērst draudus, ko tas rada Irākai un Sīrijai, kā arī plašākai starptautiskajai kopienai».

Patlaban ASV vadīto koalīciju veido 62 valstis, tostarp arī Latvija, bet tikai aptuveni 20 nodrošina militāru atbalstu un 12 valstis veic gaisa triecienus.

Apvienotie spēki veic izlūkošanas lidojumus un gaisa triecienus «Daesh» mērķiem Irākā un Sīrijā, tādējādi ierobežojot terorisma izplatīšanos un «Daesh» operācijas.

Savukārt Irākā Apvienoto spēku karavīri veic Irākas drošības spēku apmācīšanu cīņai pret teroristisko grupējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu