Čigāne: paziņojumi par bēgļu pārvietošanas atlikšanu ir tikai politiski

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Paziņojumi no citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm par to, ka tās grasās atlikt patvēruma meklētāju pārvietošanu ir tikai politiskā līmenī un nekādu oficiālu priekšlikumu par sadales mehānisma pārskatīšanu nav bijis, sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne («Vienotība»).

«Ļoti svarīgi ir atcerēties, ka nevar atlikt patvēruma meklētāju uzņemšanu, jo tās ir starptautiskas saistības. Ja pār mūsu robežu kāds pārnāk un pieprasa patvērumu, mēs nevaram neļaut cilvēkam to darīt, jo tās ir viņa tiesības,» komentējot atsevišķu valstu politiķu izteikumus par to, ka tās plāno neuzņemt patvēruma meklētājus, sacīja Čigāne.

Viņa norādīja, ka šobrīd Latvijas ministrijās norit darbs, lai iedarbinātu pārvietošanas mehānismu.

«Mēs joprojām runājam par aptuveni 500 personām, bet fiziski pārvietota nevienas personas vēl nav. Nekādi papildu lēmumi šobrīd nav pieņemti. Arī no citām valstīm tas ir bijis tikai atsevišķu politisko paziņojumu līmenī, jo nekāda priekšlikuma par to, ka mēs pārskatām jau panākto vienošanos par pārvietošanas mehānismu, nav bijis,» pauda Eiropas lietu komisijas vadītāja.

Reizē Čigāne atzīmēja, ka ir valstis, kuras vairāk ietekmē migrantu plūsmas spiediens, tādēļ tās pārskata savu iekšējo politiku.

«Piemēram, Vācijā tika mainīta pabalstu struktūra, Zviedrija ieviesa robežkontroli un tamlīdzīgi. Tie ir konkrētu dalībvalstu konkrēti lēmumi tajos brīžos, kad viņi nonāk zem migrācijas spiediena,» viņa sacīja.

Taujāta, vai Latvijas politiķi nevarētu izmantot citu ES valstu pārstāvju izteikumus, lai mēģinātu atlikt patvēruma meklētāju pārvietošanu uz Latviju, Čigāne atbildēja, ka to jau ir darījusi Nacionālā apvienība (NA) ar aicinājumu viņas pārstāvētajai partijai «Vienotība».

«Nacionālā apvienība vērsās pie «Vienotības» ar aicinājumu pārskatīt mehānismu, atsaucoties uz, viņuprāt, konkrētiem notikumiem, kas, manuprāt, nebija īpaši precīzi interpretēti. Bet konkrēta piedāvājuma pārskatīt šo nav bijis,» teica politiķe.

Dānijas amatpersonas otrdien paziņoja, ka atsakās no iepriekš apsolītā par tūkstoš patvēruma meklētāju uzņemšanu, ko paredz Eiropas Komisijas (EK) plāns. Šādi izteikumi tiek pamatoti ar pieaugošo nelegālo imigrantu pieplūdumu.

Latvijas valdības un Saeimas Eiropas lietu komisijas apstiprinātā pozīcija paredz atbalstīt EK prezidenta Žana Kloda Junkera plānu migrācijas krīzes risināšanai Eiropā, kopumā Latvijā uzņemot līdz 776 patvēruma meklētājus.

Pagaidām ES iekšlietu ministri ir vienojušies par 66 tūkstošu patvēruma meklētāju pārvietošanu no Grieķijas un Itālijas uz citām valstīm, bet par pārējām 54 personām lēmums vēl nav pieņemts. Līdz ar to pašreizējā vienošanās paredz, ka Latvijai ir jāuzņem 531 patvēruma meklētājs.

NA iepriekš aicināja koalīcijas partnerus apturēt bēgļu uzņemšanu Latvijā, ņemot vērā 13.novembra teroraktus Parīzē, par piemēru minot Poliju, kura esot atteikusies no patvēruma meklētāju pārvietošanas uz savu valsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu