ĀM: Sīrijas konflikta risināšana nedrīkst notikt uz Ukrainas rēķina

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Sīrijas konflikta risināšana nedrīkst notikt uz Ukrainas rēķina un Latvija arī turpmāk darīs visu, lai šie jautājumi paliktu Eiropas Savienības darba kārtībā, pauda Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

ĀM parlamentārā sekretāre trešdien tikās ar Ukrainas amatpersonu delegāciju, kas ieradusies Latvijā, lai iepazītos ar mūsu valsts reformu pieredzi eirointegrācijas ceļā. Delegāciju vada Ukrainas Ministru kabineta sekretariāta Eirointegrācijas biroja vadītāja Natālija Hnidjuka.

Pēc tikšanās ar Hnidjuku, Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka Latvija pauž ļoti stingru nosodījumu Krievijas veiktajai Krimas aneksijai un karadarbībai Ukrainas austrumos.

«Šie fakti neapšaubāmi ir mainījuši drošības vidi ne tikai Ukrainā, bet arī visā Eiropā. Latvija nemainīgi iestājas par Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti. Šobrīd uzskatām, ka Sīrijas konflikta risināšana nedrīkst notikt uz Ukrainas rēķina. Latvija arī turpmāk darīs visu, lai Ukrainas jautājums paliktu Eiropas dienas kārtībā. Tāpat esam allaž atbalstījuši Ukrainas ciešāku integrāciju Eiropas Savienībā un atbalstīsim to arī uz priekšu. Viena no atziņām, pie kuras esam nonākuši - nepieciešams Ukrainas valdībai vēl aktīvāk komunicēt sabiedrībai šo reformu procesu un to norisi. Efektīvāka valsts pārvalde ir šo reformu mērķis,» sacīja ĀM pārstāve.

Jautāta, vai ir saņemtas arī indikācijas par viedokļa maiņu ES dalībvalstu vidū saistībā ar konfliktu Ukrainā, Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka šobrīd Latvija apsteidz kādas iespējamas vai neiespējamas indikācijas. «Esam visu laiku pauduši un uzsvēruši - lai arī situācija Sīrijā ir ļoti kritiska, nedrīkst ne mirkli aizmirst par atbalstu Ukrainai. Pēdējās Ārlietu ministru padomēs situācija ir Ukrainā ir paredzēta darba kārtībā. Līdz ar to Eiropas Savienības uzmanība tiek turēta abos virzienos,» teica ĀM parlamentārā sekretāre.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Ukrainas delegācija ieradusies Latvijā, kai iepazītos ar sabiedrības līdzdalības un likumdošanas procesa atklātības mehānismiem valsts pārvaldē. Vizītes programmā iekļauti jautājumi par ekonomisko izaugsmi, pretkorupcijas politiku, valsts finanšu vadību un mediju politiku.

Programmas laikā Ukrainas delegācija tiekas arī ar Latvijas nozaru ministriju amatpersonām un ekspertiem, ES institūciju pārstāvjiem, kā arī sociālajiem partneriem, nevalstisko organizāciju un akadēmiskā sektora pārstāvjiem.

Ukrainas delegācijas pārstāvji ieņem augstus amatus valsts pārvaldē tieslietu, sociālo jautājumu, reģionālas attīstības, izglītības, vides un zemkopības nozaru ministrijās, koordinējot Ukrainas integrācijas jautājumus ar ES. Šī tēma Ukrainā īpaši aktuāla kļuva pēc ES–Ukrainas Asociācijas līguma parakstīšanas 2014.gadā, kas ietver Padziļinātas un visaptverošas brīvās tirdzniecības zonu, kura tiks piemērota no nākamā gada 1.janvāra.

ĀM organizē šo vizīti attīstības sadarbības programmas ietvaros. Ukraina kopš 2014.gada ir viena no Latvijas prioritārām sadarbības valstīm attīstības sadarbības politikā. Šogad prioritārās sadarbības jomas ir laba pārvaldība un likuma vara, zemkopība, reģionālās reformas un reģionālā sadarbība, demokrātiska un pilsoniska sabiedrība un eirointegrācija. Tāpat Latvijas augstākās izglītības iestādēs tiek īstenoti vairāki sadarbības projekti Ukrainas valsts pārvaldes un pilsoniskās sabiedrības pārstāvju studijām Latvijā.

Delegāciju vada Ukrainas Ministru kabineta sekretariāta Eirointegrācijas biroja vadītāja Natālija Hnidjuka. Latvijā ieradīes arī šīs valsts jaunatnes un sporta ministra vietnieks Mikola Movčans, tieslietu ministra vietnieks Sergijs Petuhovs, infrastruktūras ministra vietniece Oksana Reitere, sociālo jautājumu lietu ministra vietnieks Sergijs Ustumenko, ekoloģijas un dabas resursu ministra vietniece Hanna Vronska, Eiropas integrācijas biroja direktores vietnieks Mikola Kuzio, informācijas politikas ministra vietniece Tetjana Popova, agrārās politikas un pārtikas ministra vietniece Vladislava Rutitska, Ukrainas prezidenta Administrācijas Ārlietu un Eiropas jautājumu departamenta vadītājs Serhijs Ļeščenko, kā arī Ukrainas Reģionālās attīstības, celtniecības, mājokļu un komunālo pakalpojumu ministrijas Starptautisko attiecību departamenta direktors Demians Pastuhs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu