Vairākas Eiropas valstis kļuvušas skeptiskākas pret bēgļiem. Kā rīkosies Latvija?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējās dienās vairākas valstis paziņojušas, ka mainījušas savu pozīciju bēgļu jautājumā. Bet kā rīkosies Latvija? Vai mēs joprojām gatavojamies tuvākajā laikā uzņemt vairākus simtus bēgļu?

Latvijas premjerministre Laimdota Straujuma (V) patlaban atrodas vizītē Ķīnā un viedokli par Latvijas pozīciju bēgļu jautājumā varētu izteikt nākamās nedēļas sākumā, kad atgriezīsies Latvijā, portālam TVNET sacīja viņas preses sekretāre Aiva Rozenberga.

ES ministri atkal diskutēs par bēgļiem

Bet Ministru prezidenta pienākumu izpildītāja un iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) preses sekretāre Daiga Holma TVNET sacīja, ka nākamajā nedēļā paredzēta nākamā Eiropas Savienības (ES) tieslietu un iekšlietu ministru padome, kur gaidāmas diskusijas par bēgļu jautājumu.

Dalībvalstu ministri diskutēs un lems par nākamajiem soļiem, kā bēgļu jautājumu risināt.

Balstoties uz kopīgajām diskusijām un lēmumiem, Latvija solidāri ar citām dalībvalstīm pēc tam lems, kā tālāk rīkoties bēgļu jautājumā.

Ministrs arī norādījis, ka Polija nav atteikusies uzņemt bēgļus vispār, tā paziņojusi, ka neuzņems tik daudz bēgļu.

Savukārt Dānijai un Īrijai iepriekš regulā vispār nebija paredzēts uzņemt bēgļus, bet šīs valstis to darīja, solidarizējoties ar citām ES valstīm.

Vairākas ES valstis ir mainījušas savu pozīciju par turpmāko bēgļu uzņemšanu, jo tās līdz šim saskārušās ar ļoti lielu bēgļu plūsmu un netiek ar to galā. Tāpat tās balstās uz drošības izvērtējumu - atbildīgās iestādes nevar dot 100% garantiju, ka daudzo bēgļu vidū nav kāds cilvēks, kas saistīts ar teroristiskām organizācijām.

Latvijā pēdējā laikā patvēruma meklētāju skaits nav būtiski pieaudzis.

Francijas premjers: ES jāierobežo imigrantu plūsma

TVNET jau ziņoja, ka Francijas premjerministrs Manuels Valss otrdien aicinājis Eiropas Savienību (ES) ierobežot uzņemamo imigrantu skaitu. «Eiropai jāpasaka, ka tā vairs nespēj uzņemt tik daudz imigrantu, tas nav iespējams,» paziņoja Valss. «Eiropas Savienības ārējo robežu kontrole ir būtiska ES nākotnei,» uzsvēra Francijas premjers.

Valss norādīja, ka džihādistu grupējums apdraud arī Vāciju, Itāliju un citas valstis. Viņš sacīja, ka

ES jāaizstāv sevi, risinot nekontrolējamās imigrācijas krīzi tās saknē un nodrošinot, ka sīriešu bēgļitiek izmitināti Sīrijas kaimiņvalstīs, nevis dodas uz Eiropu.

«Pretējā gadījumā Eiropas spējas efektīvi kontrolēt savas robežas būs apšaubāmas,» viņš piebilda.

Polija atsauc iepriekšējās valdības apņemšanos uzņemt patvēruma meklētājus

Polijas jaunā premjerministre Beāta Šidlo paziņojusi, ka Varšava nav spējīga pildīt iepriekšējās valdības dotos solījumus par patvēruma meklētāju uzņemšanu. Pirms diviem mēnešiem, kad pie varas atradās vēl centriski labējās partijas «Pilsoniskā platforma» (PO) vadītā valdība, Polija apņēmās divu gadu laikā uzņemt aptuveni 7000 patvēruma meklētāju.

«Tas nebija labs lēmums. Problēma nav iespējamajā bēgļu vai imigrantu skaitā, bet lēmumos, kas tiek pieņemti bezatbildīgi un kuri var nenovest pie problēmas patiesa risinājuma,» norādīja Šidlo. Viņa norādīja, ka,

ņemot vērā satraucošās ziņas, kas ik dienas tiek saņemtas pēc Parīzes teroraktiem, situācijas vērtējums ir mainījies.

Dānija atsakās no solījuma uzņemt 1000 patvēruma meklētāju

Dānija atsakās no septembrī dotā solījuma uzņemt 1000 patvēruma meklētāju, paziņojis Dānijas premjerministrs Larss Leke Rasmusens.

Rasmusens un Dānijas integrācijas ministre Ingera Stejberga septembrī paziņoja, ka Eiropas Komisijas (EK) ierosinātā plāna ietvaros ir gatava brīvprātīgi uzņemt 1000 bēgļus, bet uzsvēra, ka Dānija joprojām iebilst pret obligātām kvotām.

Tomēr arvien pieaugošais nelegālo imigrantu pieplūdums Dānijā nozīmē, ka valsts vairs nevar uzņemt iepriekš solītos 1000 patvēruma meklētājus,

nedēļas nogalē paziņoja Rasmusens.

Kanāda palēnina Sīrijas bēgļu uzņemšanu

Kanādas valdība paziņojusi, ka līdz gada beigām uzņems tikai 10 000 bēgļu, kas ir ievērojami mazāk, nekā tika solīts iepriekš. Iepriekš valdība solīja līdz gada beigām uzņemt 25 000 bēgļu no Sīrijas.

Kabinets paziņojis, ka solījumu turēs, bet nespēs izpildīt šogad, un pārējie 15 000 bēgļu tiks uzņemti līdz februāra beigām.

Amatpersonas skaidroja, ka šis lēmums nav saistīts ar drošības apsvērumiem.

Bēgļu masas Eiropā

Eiropu skārusi lielākā nekontrolētās imigrācijas krīze kopš Otrā pasaules kara, un pēc Parīzes teroraktiem bažas par drošību tikai pieaugušas.

ES dalībvalstis piektdien atbalstīja Francijas ierosinājumu fundamentāli pārskatīt Šengenas vienošanos un nolēma nekavējoties pastiprināt visu ceļotāju, tostarp Eiropas valstu pilsoņu, pārbaudi uz Šengenas zonas ārējām robežām.

Francija arī aicinājusi ātrāk izveidot ES mēroga sistēmu gaisa satiksmes pasažieru datu apkopošanai un radīt starptautisku koalīciju cīņai pret teroristisko grupējumu «Islāma valsts», kas uzņēmies atbildību par teroraktiem Parīzē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu