LZA atbalsta skolotāju streiku, bet šaubās, vai tas nesīs cerēto rezultātu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Ojārs Spārītis šaubās, vai izglītības un zinātnes darbinieku streiks nesīs vēlamo rezultātu.

Uzrunājot LZA rudens pilnsapulces viesus, Spārītis norādīja, ka šodienas pilnsapulce pēc Svētku zāles augstceltnes amfiteātrī svinīgās atklāšanas pagājušā gada septembrī var atgādināt sarunas ierakumos, kad, «saspieduši muguras kopā, cīnītāji uztin smēķi, pārrunā frontes jaunumus un iepriecina viens otru ar skarbiem karavīru jokiem».

Spārītis atgādināja, ka rīt notiks Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) izsludinātais streiks, kura motivācijā pirmoreiz atskan ne tikai vēlme konfrontēt nozares ministrijas politiku ar izglītības darbinieku prasību pēc taisnīgas samaksas, bet arī izskan atgādinājums par LZA, Latvijas Zinātņu padomes un pie Ministru prezidenta biroja izveidotās Pētniecības un inovāciju stratēģijas padomes gan Saeimai, gan valsts izpildvarai vairākkārt izteiktajiem brīdinājumiem par zinātnei katastrofālajām sekām, kas iestāsies Zinātniskās darbības likuma nepildīšanas un starptautiski fondēto līdzekļu nepilnīgas apguves dēļ, uzsvēra Spārītis.

Viņš pauda, ka streiks notiks un tam ir izteikts LZA politiskais atbalsts, taču pastāv šaubas, vai tas nesīs vēlamo rezultātu.

«Ar šīm sūrajām prognozēm visos līmeņos gan izpildvaru, gan politiķus ir brīdinājis akadēmiķis Ivars Kalviņš, un šajās dienās kārtējo reizi savai valdībai to atgādina arī LZA,» uzsvēra Spārītis.

Spārītis nosūtījis atbalsta vēstuli Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai (LIZDA), paužot morālu atbalstu pieteiktajam streikam.

LZA vēstulē raksta, ka akadēmijas prezidijs principā piekrīt LIZDA pieteiktā streika motivācijai un morāli atbalsta streika kā protesta formas rīkošanu, kam par pamatu ir nepārdomātie Izglītības un zinātnes ministrijai pakļauto iestāžu un institūciju reformu priekšlikumi, kuru rezultātā 2016.gadā un turpmākajos gados būtiski samazināsies izglītībai un zinātnei pieejamais finansējums.

Kā ziņots, LIZDA padome ārkārtas sēdē vienojās par vienas dienas brīdinājuma streiku. Izskatot pedagogu streika izlīgšanas komisijas sasniegtos rezultātus, LIZDA secināja, ka vienošanās par vairumu prasību netika panākta. Līdz ar to LIZDA padome lēma pieteikt vienas dienas brīdinājuma streiku 27.novembrī.

LIZDA izvirzīs divas prasības. Pirmkārt, novirzīt rezervētos deviņus miljonus eiro pašreizējo noteikumu pilnveidei, lai uzlabotu darba samaksas nosacījumus visiem nozarē strādājošajiem, īpaši uzsverot pirmsskolas, mazo skolu, atbalsta personāla stāvokļa uzlabošanas nepieciešamību. Otrkārt, arodbiedrība prasīs nodrošināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu