Seile: Šī ir nožēlojama situācija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šodien streikā piedalīsies vairāk nekā 900 izglītības iestādes: gan vispārizglītojošās skolas, gan pirmsskolas izglītības iestādes, gan sporta skolas, gan internātskolas, gan arī augstskolas un zinātnes iestādes. Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile uzskata, ka izveidojusies nožēlojama situācija.

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile šorīt intervijā Latvijas radio sacīja: "Šī nav situācija tikai starp arodbiedrību un Izglītības un zinātnes ministriju.

Šī ir patiešām, es pat teiktu, nožēlojama situācija.

Ir nožēlojama situācija, ka streiki un piketi atkārtojas un nekādā veidā mēs Latvijā neesam iemācījušies izveidot tādu sadarbības modeli starp valdību, sociālajiem partneriem, skolotājiem, lai skolotāji, kas ir ļoti svarīga sastāvdaļa, lai bērni saņemtu labu izglītību, būtu apmierinātāti ar savu darbu."

Šis ir plašāks jautājums

Ministre norādīja, ka šis jautājums skar arī pašvaldības un to, kā tās organizē skolu tīklu un pārdala valsts aprēķināto mērķdotāciju. Šis ir arī jautājums par to, cik lielu daļu valsts budžetā ieņem finansējums. Šis ir sarežģīts jautājums.

Nav tā, ka pilnīgi visi būtu neapmierināti ar piedāvāto skolotāju atalgojumu modeli. Daļai skolotāju plānotie principi šķiet pieņemami.

Jāmeklē kompromisi

Viņa norādīja, ka mēģinājusi rast kompromisu un to arī turpinās darīt. «Lai ko mēs nedarītu, man ir jāatzīst, ka neviens ministrs, baidos, nebūs tik spēcīgs un spējīgs un neviena valdība tik bagāta, lai mēs spētu apmierināt visu prasības. Un kompromisi būs nepieciešami arī turpmāk.»

Runājot par iespējamo atkāpšanos, Seile norādīja, ka demisija nav pašmērķis.

Viņas mērķis ir panākt uzlabojumus izglītības sistēmā, tostarp skolotāju apmierinātību ar savu darbu. Taču, ja neko neizdodas izdarīt un neviens nav apmierināts ar izglītības sistēmu kopumā, ministram nav liela jēga.

Skolotāji streiko

TVNET jau ziņoja, ka šodien 912 izglītības un zinātnes iestādēs notiks izglītības un zinātnes darbinieku streiks, tiem uz vienu dienu pārtraucot savu pienākumu pildīšanu.

LIZDA pieteiktajā streikā piedalīsies 24 546 izglītības un zinātnes darbinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu