Seile: Lēmums par ministru algu celšanu ir neētisks

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile uzskata, ka lēmums, kas tika pieņemts dienā, kad streikoja vairāk nekā 24 tūkstoši pedagogu, ir neētisks.

Ministre intervijā LNT ziņām atgādināja, ka lēmums par algu palielināšanu sevišķi nav ētisks, jo «šis ir solidaritātes gads».

Vienlaikus ministre akcentēja, ka nav piedalījusies lemšanā par algu palielināšanu ministriem.

Vēstīts, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija sēdē piektdien, 27.novembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz palielināt algu Ministru prezidentam, parlamentārajiem sekretāriem un citām amatpersonām.

Patlaban noteikts, ka Ministru kabineta locekļiem, ministriem, parlamentārajiem sekretāriem mēnešalgu nosaka, mēneša vidējās darba samaksas apmēram, kas noapaļots pilnos eiro, piemērojot koeficientu. Ministru prezidenta amatam tiek piemērots koeficients 4,05, taču ar attiecīgajiem likuma grozījumiem to paredzēts celt līdz 4,93. Ministriem koeficientu paredzēts celt no 3,648 līdz 4,68, savukārt parlamentārajam sekretāram piemēroto koeficientu no 2,837 iecerēts palielināt līdz 3,63.

Saeimas deputāta mēnešalgu nosaka, mēneša vidējās darba samaksas apmēram, kas noapaļots pilnos eiro, piemērojot koeficientu 3,2. Papildus deputātiem par dažādiem ieņemajiem amatiem izmaksā arī mēnešalgas daļu par attiecīgo amatu pildīšanu, kas tiek noteikta ar koeficientu. Parlamenta komisiju un frakciju vadītājiem šis koeficients ir 0,43, bet to paredzēts palielināt līdz 1,39.

Komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis sēdē skaidroja, ka premjera mēnešalgu paredzēts pielīdzināt Saeimas priekšsēdētājas atalgojumam, ministru - Saeimas spīkera biedru algai.

Tāpat atbalstīts algas palielinājums tiesībsargam, līdzšinējā koeficienta 3,41 vietā piemērojot koeficientu 4,05.

Arodbiedrības rīkotajā brīdinājuma streikā piektdien piedalījās vairāk nekā 24,5 tūkstoši darbinieki no 912 iestādēm.

LIZDA brīdinājuma streika forma ir darba pārtraukšana uz vienu dienu, atrodoties savā darba vietā, taču nepildot savus tiešos darba pienākumus. Par to, kādā veidā norisināsies dienas kārtība, katrā izglītības iestādē lemj uz vietas, par to savlaicīgi informējot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu