Šadurskis: Ja kāds no «Vienotības» neatbalstītu savu valdību, tas nozīmētu aiziešanu no frakcijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja kāds no «Vienotības» saraksta ievēlēts deputāts Saeimas balsojumā neatbalstītu savu valdību, tas automātiski nozīmētu aiziešanu no frakcijas, uzskata šī politiskā spēka Saeimas frakcijas vadītājs Kārlis Šadurskis.

Taujāts, vai šodienas lēmums nevarētu veicināt «Vienotības» šķelšanos, Šadurskis atbildēja, ka jebkurā organizācijā nekad visi nav simtprocentīgi mierā ar jebkuru lēmumu. «Un risinājumi ir dažādi - kāds iet prom, kāds neiet prom,» turpināja politiķis.

Viņš uzsvēra, ka šodien partijas sanāksmē izvirzīts tikai viens iespējamais «Vienotības» premjera amata kandidāts - partijas līdere Solvita Āboltiņa. Bija iespēja izvirzīt citas kandidatūras, bet tas netika izdarīts. Ja Valsts prezidents nominēs «Vienotības» izvirzīto kandidātu, tad pozitīvs balsojums Saeimā ir «loģisks un saprotams».

«Ja kāds no deputātiem neatbalsta savas partijas vadīto valdību, ja ir prezidenta nominācija, tad, manuprāt, tas ir medicīnisks gadījums,» izteicās Šadurskis.

Savukārt balsojums frakcijā un valdē esot parasts darba jautājums.

Kā ziņots, «Vienotības» līdere Āboltiņa šovakar partijas valdes un Saeimas frakcijas kopsēdē vienīgā tika izvirzīta par iespējamo «Vienotības» premjera amata kandidāti, taču gala lēmumu šajā jautājumā politiskais spēks pieņems līdz 28.decembrim.

Kā šovakar pēc kopsēdes žurnālistiem pastāstīja Šadurskis, partija savu Ministru prezidenta amata kandidātu virzīs ar saskaņotu valdes un frakcijas lēmumu, kas tiks pieņemts līdz 28.decembrim.

Šadurskis skaidroja, ka balsojums būs atklāts un vārdisks. Šādu lēmumu «Vienotība» pieņems pēc Ziemassvētkiem, bet ne vēlāk par 28.decembri, kas ir datums, kad savu premjera amata kandidātu plāno izvirzīt arī «Vienotības» pašreizējie koalīcijas partneri Zaļo un zemnieku savienība.

Ja Āboltiņu atbalstīs partijas valdes un Saeimas frakcijas vairākums, tad «Vienotība» viņu oficiāli izvirzīs kā savu premjera amata kandidātu, turpretim, ja šāda vairākuma nebūs, tas nozīmēs, ka «Vienotība» atsakās no privilēģijas nosaukt savu kandidātu premjera amatam, klāstīja Šadurskis.

Kā liecina līdzšinējie «Vienotības» deputātu izteikumi, Āboltiņai varētu būt valdes un Saeimas frakcijas vairākuma atbalsts.

Šodienas valdes un frakcijas kopsēdē neviens cits kandidāts Ministru prezidenta amatam netika izvirzīts. «Kandidātu izvirzīšana noslēgusies, un tā ir Solvita Āboltiņa,» norādīja Šadurskis.

Viņš informēja, ka šodien apspriesti arī iespējamie koalīcijas modeļi, bet «taktisko apsvērumu dēļ» politiķis neatklāja šo informāciju. Līdzīgi Šadurskis atbildēja uz jautājumu par to, kā nodrošināt Āboltiņas kandidatūrai vairākuma atbalstu: «Tie ir taktikas jautājumi, kurus negribu apspriest.»

Kā ziņots, «Vienotības» valde un Saeimas frakcija šovakar bija sanākusi uz kopsēdi, lai izrunātu dažādus iekšējus jautājumus. Partijas līdere Āboltiņa aģentūrai LETA iepriekš sacīja - nepieciešams saprast, ar cik balsīm no «Vienotības» var rēķināties koalīcija jaunajā valdībā. Ir būtiski zināt, cik ir cilvēku, kas gatavi strādāt kā komanda, norādīja politiķe.

Sākotnēji visi partneri pauda, ka «Vienotībai» būtu jāizvirza premjera amata kandidāts. Tomēr pēc pirmā partiju konsultāciju raunda ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni ZZS apliecināja gatavību izvirzīt arī savu Ministru prezidenta amata kandidātu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu