Šnore: ĀM aktīvi lobēja migrantu uzņemšanu Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ārlietu ministrija (ĀM) aktīvi lobēja migrantu uzņemšanu Latvijā un iestājās par to, ka šajā jautājumā jāklausa Eiropas Komisija (EK), šodien, runājot frakcijas vārdā, Saeimas ikgadējo ārpolitikas diskusiju laikā norādīja deputāts Edvīns Šnore (VL-TB/LNNK).

Deputāts klātesošajiem politiķiem un vēstniekiem norādīja, ka šajā nemierīgajā laikā Latvijas paveiktajam ārpolitikā pievērsta pastiprināta uzmanība un daudzus satrauc notiekošais aiz robežām. Viņš arī pauda viedokli, ka iedzīvotāji sagaida, ka ārlietu resors spēs sagatavoties un reaģēt uz izaicinājumiem.

Tomēr, kā sacīja Šnore, 2014.gada ziņojumā ĀM ziņojums par Krieviju bijis pozitīvi optimistisks, no kura ievērojamus zaudējumus cieta Latvijas uzņēmēji, kuri bijuši optimisma iedvesmoti. Lai izvairītos no šāda veida kļūdām, deputāts ieteica valdībai un ĀM sniegt «pareizos signālus», lai iedzīvotāji un uzņēmēji zinātu, kam gatavoties. «Ne vienmēr visu iespējams prognozēt, ne visu var teikt, bet tam, ko saka, jābūt pareizam, nevis maldinošam,» viņš sacīja.

Politiķis gan pauda atzinību par to, ka ārlietu ministra ziņojumā drošība ir iekļauta kā viena no galvenajām prioritātēm, norādot, ka jāturpina stiprināt Latvijas drošība, kā arī jāvairo NATO valstu militārā klātbūtne Latvijā, kā arī jāstiprina transatlantiskā saite.

Runājot par migrācijas jautājumu, Šnore uzsvēra, ka Rīgā pēc vairāku gadu pārtraukuma parādījušies plakāti, kuri pauž: «Nē, migrantiem!» Viņš arī atzina, ka tā ir ļoti jūtīga tēma pēc kolonizācijas viļņiem, kuri gāzās pāri Latvijai PSRS okupācijas laikā. Tāpat Šnore norādīja, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) vēl salīdzinoši nesen paziņoja, ka 776 migranti, kuri jāuzņem Latvijai, valsti neapdraud. Tomēr pagājušajā nedēļā jau demisionējusī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) Saeimā esot norādījusi, ka šo cilvēku uzņemšana radīs jaunus riskus un izaicinājumus Latvijas drošībai.

«Ja migrantu uzņemšana rada draudus Latvijai, kādēļ pieņēma lēmumu tos uzņemt?» vaicāja deputāts. «Jo ĀM to aktīvi lobēja, noraidot jebkādus nacionālās apvienības pretargumentus, kā arī iestājās par to, ka jāklausa EK,» viņš sacīja, piebilstot, ka EK priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera un Vācijas kancleres Angelas Merkeles piekoptā politika šajā jautājumā nav pareiza.

Deputāta ieskatā abu minēto amatpersonu politika nerisina migrācijas krīzi, bet gan to padziļina.

Kā ziņots, Saeimā šodien notiek ikgadējās ārpolitikas debates par paveikto un iecerēto valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības jautājumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu